Începând de vineri şi până luni dimineaţă, Argeşul s-a aflat sub avertizare meteorologică de cod galben şi portocaliu, corespunzător unor fenomene meteo de intensitate ridicată şi posibil a deveni periculoase. Căderile masive de zăpadă şi viscolul puternic au îngreunat intervenţiile pentru deszăpezire şi salvarea unor persoane aflate în dificultate. În plus, au fost cauza întreruperii alimentarii cu energie electrică în marea parte a judeţului.

Autostrada Piteşti-Bucureşti şi DN 7, închise de sâmbătă şi până luni

Autostrada A1 a fost închisă de sâmbătă de la prânz până luni dimineaţă. Circulaţia s-a reluat în condiţii de iarnă. Şi DN7 Piteşti –Râmnicu-Vâlcea a fost închis sâmbătă după-amiază, din cauza blocării cu tiruri pe Dealul Negru, iar autorităţile au decis să intervină pentru a curăţa carosabilul şi a parca tirurile. Sâmbătă seara, circulaţia a fost redeschisă cu restricţii, doar pentru autoturismele de până la 3,5 tone, iar luni dimineaţă a fost permisă şi circulaţia maşinilor de tonaj greu. Pe drumurile judeţene, în total 1.197 de kilometri, au fost probleme doar sâmbătă, în sudul judeţului, circulaţia pe acestea fiind reluată luni, în condiţii de iarnă. În această perioadă au acţionat 1.050 de oameni: 630 – personal MAI (din care 190 ISU, 390 de poliţişti, 50 de jandarmi, 48 de militari MApN), 372 – alte forţe (CJSU, CLSU, drumuri judeţene, drumuri naţionale), 46 – CEZ şi Penitenciarul Colibaşi – 15 deţinuţi care au ajutat la deszăpezirea Spitalului Militar şi a Spitalului Bălcescu. Au fost folosite 366 de utilaje şi maşini de intervenţie şi s-au utilizat 5.420 de tone de material antiderapant pe drumurile judeţene şi 3.092 de tone pe drumurile naţionale.

Şcolile nu au funcţionat luni şi marţi

Din cauza condiţiilor meteo şi a circulaţiei dificile, toate şcolile şi universităţile au fost închise, iar cursurile – suspendate. La Mioveni, la iniţiativa autorităţilor locale, pentru a veni în sprijinul părinţilor nevoiţi să plece la muncă, au fost păstrate deschise toate grădiniţele.

59 de localităţi fără curent electric

Din fericire, nu au fost probleme cu alimentarea cu apă potabilă sau gaze, în schimb, au fost afectate de întreruperea energiei electrice 59 de localităţi din întreg judeţul, începând de vineri seara. Până luni, fuseseră remediate problemele în mai multe zone, însă mai erau probleme în 22 de localităţi.

Mai puţine solicitări la Ambulanţă

Din fericire, cadrele medicale de la Ambulanţa argeşeană nu au avut foarte mult de lucru în aceste zile de vreme dificilă. Potrivit declaraţiilor Luminiţei Paul, managerul Serviciului de Ambulanţă, solicitările au fost chiar mai puţine decât de obicei şi s-au referit mai mult la afecţiuni obişnuite pentru această perioadă. „Am avut apeluri din tot judeţul, dar mai puţine decât normal. Nu am avut decât 15 fracturi, în contextul vremii nefavorabile. În rest, patologie obişnuită: insuficienţe respiratorii, hipertensiune, dureri precordiale. Nu am avut accidente deloc, ceea ce înseamnă că oamenii au fost mult mai atenţi“.

Operaţiune de salvare a 13 turişti blocaţi pe Valea Vâlsanului

Acţionând în echipă, lucrători ai Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă, SMURD, Ambulanţă şi Armată au intervenit la câteva cazuri deosebite. Sâmbătă după-amiază, un echipaj ISU pentru descarcerare şi 2 transportoare grele ale MAPN – Garnizoana Piteşti – au intervenit să taie glisierele de pe A1, la kilometrul 55, pentru a debloca maşinile rămase înzăpezite, permiţând accesul pe celălalt sens. Sâmbătă seara, ISU a salvat 20 de călători blocaţi întru-un tren în halta Colţu din comuna Ungheni. Duminică seara, prefectul de Argeş, Cristian Soare, a condus personal operaţiunea de salvare a 13 turişti, blocaţi într-o cabană din Poienile Vâlsanului, fără căldură, energie electrică şi comunicaţii. Intervenţia  a fost una deosebit de grea, într-o zonă fără comunicaţii pe 8 km, cu un drum înzăpezit şi blocat de avalanşe, căderi de arbori şi stânci. Prin zăpada ce măsura în unele zone şi 5 metri au acţionat două utilaje de la un operator privat, 33 de vânători de munte de la Curtea de Argeş, cu 2 camioane şi 2 maşini de teren, 5 militari ISU cu 3 maşini de teren şi 3 lucrători silvici cu o maşină de teren. S-a acţionat timp de 10 ore pentru degajarea drumului, 15 vânători de munte au ajuns la ei pe jos şi i-au coborât. Femeile şi copiii au fost duşi în siguranţă, însă 5 bărbaţi au refuzat să părăsească maşinile. A fost nevoie de intervenţii suplimentare pentru a–i coborî cu autoturismele personale până la Brădet, lucru realizat abia spre miezul nopţii. În acelaşi timp, forţe de la ISU au acţionat şi în oraş pentru degajarea arborilor căzuţi peste maşinile parcate în faţa blocurilor.  

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI