Au fost recoltate primele doze de plasmă hiperimună de la donatori vindecați de COVID-19. Plasma de la cei vindecați de COVID-19 ar putea fi tratamentul miraculos pentru cei infectați. Primele recoltări de plasmă de la donatori vindecați de COVID-19 au avut loc, marți, în cadrul Centrului de Transfuzie Sanguină București.

Directorul instituţiei, Doina Goşa, declara, luni, că patru cadre medicale de la spitalele “Victor Babeş”, Gerota şi Colentina, care au fost infectate cu noul coronavirus, s-au vindecat şi au dezvoltat anticorpi pentru SARS-CoV-2, vor dona marţi plasmă la noul aparat al Centrului de Transfuzii Sanguine Bucureşti.

“Marţi dimineaţă, primele patru persoane vor dona plasmă. Noi am programat mâine patru persoane. Este prima dată când lucrăm cu un asemenea aparat”, a declarat Goșa. Potrivit acesteia, de la fiecare din cele patru persoane s-ar putea recolta câte 600 mililitri de plasmă.

Plasma va fi testată și după calificarea biologică va fi pusă la dispoziție spitalelor, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătății.

Plasma de la donator vindecat COVID-19 (PPC-DV-COVID-19) se va administra doar pacienților critici infectati confirmati cu COVID-19, cu vârsta de cel putin 18 ani, care îndeplinesc mai multe criterii.

În acest moment sunt 3 aparate pentru tratarea cu plasmă a pacienților cu coronavirus donate Ministerului Sănătății în București, Timișoara și Iași.

Ministerul Sănătății încurajează donarea voluntară de sânge și produse de sânge și prin toate acțiunile întreprinse urmărește să îmbunătățească modul de donare in rândul populatiei, în beneficiul pacienților.

Pacienții vindecați cu COVID 19 vor fi contactați, cu respectarea regulilor naționale și ale UE, sau pot contacta centrele de transfuzie sanguină in vederea donării de plasmă.

Comments

comments