Au fost lansate apeluri de proiecte pentru programe de screening privind trei tipuri de cancer și hepatitele B și C. Astăzi au fost lansate patru apeluri de proiecte pentru programe de screening privind cancerul mamar, cancerul de col uterin și cancerul de colon, precum și hepatitele B și C. Anunțul a fost făcut de viceprim-ministrul Raluca Turcan, ministrul Sănătății, Victor Costache, și ministrul Fondurilor Europene, Marcel Boloș.

”€103 milioane de euro, din fonduri europene, sunt lansați pentru a fi folosiți într-un program de screening cu peste un milion de beneficiari” a declarat vicepremierul Raluca Turcan.

Este vorba despre 21 de milioane de euro pentru cancerul la sân, 25 de milioane pentru cel colorectal, 25 de milioane pentru hepatite și 47 de milioane pentru cancerul de col uterin. O noutate este faptul că persoanele înscrise nu trebuie să fie, obligatoriu, asigurate.

Fondurile vor fi alocate pentru analize medicale și pentru screening propriu-zis.

Aceste programe de screening sunt ”€piesele unui puzzle mai mare a cărui soluție am găsit-o” a declarat ministrul Sănătății, Victor Costache, referindu-se la un masterplan privind cancerul.

Potrivit estimărilor, primii pacienți vor putea beneficia de acest program în al doilea semestru al anului viitor.

Însă, imediat după anunţarea lansării, oficialii liberali au fost deja contestaţi de miniştii predecesori. „Vicepremierul Raluca “Propaghează” Turcan și ministrul Sănătății au ajuns să se laude cu realizările PSD! Toate aceste programe de screening – privind cancerul mamar, cancerul de col uterin și cancerul de colon, precum și hepatitele B și C – au fost pregătite de guvernarea PSD: de mine și de doamna ministru Pintea. Singura contribuție a miniștrilor PNL este că s-au nimerit acolo să anunțe lansarea apelului de proiecte” a scris pe Facebook fostul ministrul al Sănătăţii Florian Bodog.

Comments

comments