Făgăraşul este o zonă pe cât de spectaculoasă şi minunată, pe atât de periculoasă, unde se petrec frecvent accidente. Salvamontiştii argeşeni sunt nevoiţi, foarte des, să care în spate accidentaţi din cele mai îndepărtate locuri, astfel că acţiunile lor durează ore întregi şi sunt epuizante.

„€Pentru că pe munte se întâmplă accidente! Și celor începători, și experimentaților, ba chiar și profesioniștilor. De obicei nu pot fi evitate, de asta se numesc accidente. Șansele de refacere sau mai bine zis întâi de supraviețuire ale unui om rănit cresc proporțional cu viteza de intervenire a personalului specializat. Avem nevoie de o plaformă de aterizare pentru elicoptere în creasta munților Făgăraș, iar un loc bun este la Fereastra Zmeilor. Timpul de intervenție va fi scurtat cu ore bune în favoarea victimelor”・spunea o iubitoare a muntelui.

De aceea, Relu Nica, salvamontist al formaţiei ce acţionează în zonă, cea din Curtea de Argeş, a luat iniţiativa construirii unui heliport care să permită aterizare elicopterelor SMURD care să preia turiştii accidentaţi de cât mai sus, fără a mai fi nevoie de transportul lor la şosea, cu întârzierile şi riscurile aferente inutile.

Cum însă bani şi sprijin oficial pentru acest lucru nu a existat, el şi-a convocat prietenii la muncă voluntară. Şi chiar au reuşit, după zile întregi de muncă, în care au cărat cu spatele, ca Sisisf, bolovani de stâncă, ciment, apă, alte materiale de construcţie! De duminică, în Ferestra Zmeilor, unul dintre cele mai dificile puncte din Făgăraş, există un heliport funcţional!

După ce şi-a folosit contul de Facebook pentru a anunţa acţiunea şi a cere ajutor de la doritori, tot pe Facebook a anunţat şi victoria finală. Nu cu trufie, ci cu modestie şi recunoştinţă.  

  

„€Acțiunea Zidăria din Fereastră s-a încheiat. Este un proiect reușit, încă un succes al nostru, al oamenilor care au puterea să facă ceva. Mulțumesc celor care au contribuit financiar, organizatoric, cu timpul și cu energia lor. Vreau să știți că orice mic efort a contat enorm pentru toți.
A fost o persoană care a lucrat toată perioada, un prieten care a adus peste 20 de motocicliști care au „motorizat” şi accelerat acţiunea, un prieten care a riscat integritatea autoturismului pentru a căra nisipul și cimentul cât mai sus, o fată și prietenul ei (francez!) au cărat lespezi mari zile la rând, un vechi prieten care a adus și materiale dar a și venit la muncă, plus nu în ultimul rând vecina noastră drăguță care a adus seara prăjituri și plăcinte pentru toată trupa. Au fost şi câteva persoane pe care nu am apucat să le cunosc, și-mi pare cumva rău, aș fi vrut să le mulțumesc personal. Unii dintre aceștia nu au stat nici măcar la masă – au muncit și apoi au plecat. A ieșit o treabă bună, și în perioada care urmează așteptăm inițiative și din partea autorităților!”, a scris Relu Nica.

Printre voluntarii care au contribuit la această realizare se numără, Tupi Florin, Paul, Radu, Alex Drăghici, Julien & co, Ion Sanduloiu, Toma Cristian, Emil Fieroiu, Rareş Toma, Vali Chefani şi Roxana Trandafir. Dar şi mulţi alţii.

Felicitări tuturor, felicitări Relu Nica!

Comments

comments