Atenţie, turişti! Zile de foc în vestul Europei: cod ROSU de caniculă în Croaţia, Italia, Olanda Franţa, Germania şi Portugalia

Atenţie, turişti! Zile de foc în vestul Europei: cod ROSU de caniculă în Croaţia, Italia, Olanda Franţa, Germania şi Portugalia. Zile de foc în vestul Europei, care se sufocă la peste 40 de grade Celsius. Francezii, belgienii şi spaniolii suportă cu greu valul de aer saharian care s-a abătut asupra continentului şi care a provocat doborârea unor recorduri istorice în Belgia, dar și în Germania și Olanda. La Paris, căldura excesivă ar putea pune în pericol catedrala Notre Dame, afectată de un incendiu acum trei luni.

Din acest motiv, Ministerul Afacerilor Externe al României a emis mai multe alerte de călătorie pentru cod PORTOCALIU sau chiar ROŞU de caniculă în Italia, Franţa, Croaţia, Germania şi Olanda. Canicula ar urma să ţină, în unele zone, pînă duminică!

În orașul belgian Kleine Brogel s-au înregistrat 39,9 grade Celsius, o temperatură fără precedent din 1833. Pentru prima oară în istoria țării, autorităţile au emis cod roşu de caniculă.

La Eindhoven, în Olanda, a fost doborât un record național care dura de 75 de ani, atingându-se 39,3 grade Celsius. Precedentul record era de 38,6 grade. Căldura neobișnuită a dilatat unele poduri metalice, la Amserdam și Haarlem, care a trebuit să fie stropite cu apă.

Serviciile meteorologice din Germania au anunțat că s-a înregistrat un nou record absolut de temperatură: 40,5 grade Celsius, în Geilenkirchen, o localitate de lângă granița cu Belgia și Olanda (recordul precedent era de 40,3 grade Celsius, atins la 5 iulie 2015 în Kitzingen). Recordul rămâne de confirmat, numai că meterologii anunță că joi va fi și mai cald: 41 de grade.

Din cauza acestor temperatură neobișnuite, un tren Eurostar s-a defectat miercuri, pasagerii – în jur de 600 de oameni – rămânând blocați timp de două ore. Culmea e că o parte din tren a rămas în tunel, cufundat în beznă, iar cealaltă parte a rămas în afara tunelului, în plin soare.

În Franța au fost anunțate deja cinci decese care ar putea avea legătură cu valul de căldură. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Paris – 40,4 grade Celsius, în 1947 – ar urma să fie depășită joi, relatează BBC.

Și în Luxemburg este cod roșu de caniculă, așteptându-se joi temperaturi ce ar putea depăși 40 de grade.

Deşi obişnuiţi cu căldura, spaniolii se sufocă şi ei la 40 de grade Celsius. Mai mult de jumătate din țară este sub alertă de caniculă, din cauza valului de aer saharian care pârjolește totul.
În Portugalia vecină, sute de pompieri au reușit să stingă un incendiu de pădure care a mistuit regiunea Castelo Branco zile în șir.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here