Astăzi se trag din nou la sorți completurile de 5 judecători de la ÎCCJ

Astăzi se trag din nou la sorți completurile de 5 judecători de la ÎCCJ. Completurile de 5 judecători ale Curţii supreme vor avea o nouă componenţă. Vor fi trase la sorţi joi, în şedinţă publică, pentru a patra oară în doar două luni. Este unul dintre efectele aplicării noilor legi ale justiţiei. Va urma, pentru prima dată după Revoluţie, și instalarea unui preşedinte al Înaltei Curți fără semnătura şefului statului.

Completurile astfel formate vor judeca dosarele înregistrate începând din ianuarie anul acesta, după cum a decis Consiliul Superior al Magistraturii. Aceasta înseamnă că toate dosarele de mare corupţie cu decizii în primă instanţă, dar care nu au fost motivate înainte de finalul lui 2018, vor fi judecate în aceste componenţe. E vorba, între altele, de dosarele lui Darius Vâlcov, Alina Bica – ANRP, Mircea Drăghici, Andreea Cosma.

Curtea supremă are, în 2019, reguli noi. O premieră a anului este că preşedintele Instanţei supreme va fi numit direct de judecătorii din Consiliul Superior al Magistraturii, fără ca şeful statului să mai aibă un cuvânt de spus. Asta după ce, anul trecut, Parlamentul a modificat statutul magistratului.

După efectuarea tragerii la sorţi, toate dosarele aflate în prezent pe rolul Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie de competenţa completurilor de 5 judecători se repartizează aleatoriu, în sistem informatizat, completurilor nou înfiinţate de 5 judecători. Preşedintele fiecărui complet ia măsurile urgente în vederea judecării cauzei, inclusiv sub aspectul stabilirii termenului, relatează Agerpres.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here