Astăzi se împlinesc 77 de ani de la unul dintre cele mai întunecate episoade din istoria României. Marți, 9 octombrie, este Ziua Națională de Comemorare a Victimelor Holocaustului din România.

În această zi, diverse ceremonii au loc în toată țara, pentru a comemora evreii și rromii care au murit în Holocaust. Data de 9 octombrie a fost aleasă deoarece în această zi, în 1941, a început deportarea evreilor din Bucovina în Transnistria. Bucovina revenise sub administrația României conduse de Ion Antonescu în luna iunie a aceluiași an. Acum 77 de ani, la ordinul mareşalului Ion Antonescu, evreii din Bucovina şi Moldova de Nord au fost deportaţi în regiunea transnistreană. Sute de mii de oameni au murit împuşcaţi sau din cauza frigului, a foamei şi a bolilor epidemice, fiind îngropaţi în gropi comune.

Înainte să fie deportaţi, evreii au fost ţinuţi într-un ţarc. Au scăpat de masacru doar cei pe care românii i-au ascuns în pivinţe sau prin adăposturile de animale. Prima Zi Națională de Comemorare a Holocaustului a fost ținută în 2004.

Comments

comments