Astăzi sărbătorim Ziua Internaţională a Ciocolatei! Curiozități despre preparatul dulce

763 views

Ziua de 11 iulie a fost declarată oficial Ziua Mondială a Ciocolatei, în 1995, în Franţa, în prezent fiind sărbătorită de iubitorii acestui desert din toată lumea. Istoria ciocolatei începe cu 2.000 de ani în urmă, când arborele de cacao era cultivat în America de Sud. Denumirea provine din limba aztecilor de la ‘chocolatl’, care derivă de la „xocolat” (xococ – amar şi atl – apă sau băutură).

Ziua Internaţională a Ciocolatei, despre care aztecii spuneau că ar fi născută din sângele unei prinţese, moartă pentru că nu a divulgat nimănui secretul unei comori legendare, se sărbătorește pe 13 septembrie. Seminţele plantei de cacao reprezentau în acest caz amărăciunea şi suferinţa, forţa şi determinare tinerei.

În timp ce indienii Maya din Mexic, în jurul anului 600 î.e.n., considerau bobul de cacao un dar divin cu puteri magice pe care îl foloseau în ritualuri şi ceremonii, dar şi ca tratament împotriva durerilor, a febrei şi a tusei, aztecii îi legau existenţa de „grădinile Raiului”. Şi unii şi ceilalţi îl foloseau ca monedă de schimb (cu 100 de boabe se putea cumpăra un sclav) şi ca ingredient pentru o băutură energizantă.

Mayaşii sunt cei care au inventat o băutură fierbinte şi amară preparată din păstăile de cacao şi îmbunătăţită cu diferite arome. Reţeta a fost preluată de azteci, care au adăugat vanilie şi miere, şi au numit-o „xocoatl” (apă amară).

Ciocolata în Europa

Aducerea boabelor în Europa îi este atribuită de unii lui Cristofor Columb (1503), de alţii conchistadorului spaniol Hernán Cortés (1528), iar de alţii călătorului italian Antonoi Carletti (1600). Spaniolii au fost cei care au început să planteze arbori de cacao şi au ţinut acest lucru secret, până când călugării au răspândit vestea.

Cu toate acestea, a fost nevoie de mai bine de 100 de ani pentru ca ciocolata să treacă de la statutul de tratament pentru diferite afecţiuni, la cel de aliment de larg consum. Se pare că primul baton de ciocolată a fost preparat la Londra de către Joseph Fry, în 1847, care a inversat proporţiile – a pus mai puţină apă şi mai mult unt de cacao. Treizeci de ani mai târziu, Daniel Peter şi Henri Nestleau au adăugat reţetei lapte condensat. Aşa a apărut ciocolata cu lapte.

Brevetul pentru inventarea ciocolatei solubile aparţine Casei Capşa din Paris şi datează din anii 1900.

Curizităţi despre ciocolată:

– Un consum moderat şi regulat de ciocolată ne face mai inteligenţi. Cel puţin asta deducem din studiu conform căruia există o strânsă legătură între cantitatea de ciocolată consumată la nivelul unei ţări şi numărul de laureaţi Nobel pe care acea ţară îi dă.

– Ciocolata poate învinge un sistem de securitate. Nu, nu este o glumă. De fapt, un hoţ de bijuterii a dat lovitura vieţii sale în 2007 când a reuşit să plece cu 27 de milioane de dolari după ce acesta a câştigat încrederea paznicilor unei bănci din Antwerp, Belgia după ce le-a oferit ciocolată.

– Există legenda conform căreia ciocolata este considerată mâncare pentru zei. Cel puţin aşa se crede datorită faptului că aşa s-ar traduce numele ştiinţific al arborelui de cacao.

– Într-un an de zile un arbore de cacao poate produce boabe de cacao cât să se poată fabrica 10 tablete de ciocolată.

– V-aţi întrebat vreodată de ce veterinarii recomandă să nu daţi câinilor voştri ciocolată? Acest lucru se datorează teobrominei, compus care o face otrăvitoare pentru căţei. Mai mult, acest compus este otrăvitor şi pentru oameni, însă doar în cantităţi uriaşe. Conform celor de la Forbes, pentru că acest compus să îţi pună viaţa în pericol ar trebui să consumi câteva mii de tablete de ciocolată o dată.
– Conform oamenilor de ştiinţă, consumul de ciocolată face ca inima să bată mai tare decât în momentul unui sărut.

– În afară de variantele deja cunoscute de ciocolată neagră, cu lapte şi albă, există şi ciocolată blondă.

– Conform statisticilor oficiale, industria ciocolatei este evaluată la circa 110 miliarde de dolari anual.

– Cea mai mare ciocolată din lume a fost creată în Marea Britanie, în octombrie 2011 şi cântărea 5,792.5 kilograme.

– Cel mai mare comerciant de ciocolată din lume este Aeroportul din Bruxelles. Magazinele specializate amplasate aici vând anual 800 de tone de ciocolată.

– Cea mai scumpă tabletă de ciocolată din lume s-a vândut în anul 2001 cu 687 de dolari. Aceasta ar fi aparţinut căpitanului Robert Scott care a purtat-o în expediţia din Antarctica în urmă cu mai bine de un secol.

– Peste 75% dintre arborii de cacao din lume cresc în Africa. Coasta de Fildeş produce o treime din necesarul la nivel mondial.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI