Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Secţia de combatere a corupţiei au dispus trimiterea în judecată, în stare de arest preventiv, a inculpaților:

NECULA GABRIEL, asistent la cabinetul medical al I.P.J. Argeş, sub aspectul săvârşirii infracțiunilor concurente de:
– trafic de influenţă
– șantaj

NECULA VINICIUS-FLORENTIN (fiul primului menționat), sub aspectul săvârşirii infracțiunii de complicitate la trafic de influenţă;

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut următoarea stare de fapt:

În cursul lunii mai 2014, inculpatul Necula Gabriel, direct şi prin intermediul inculpatului Necula Vinicius Florentin, i-a pretins unui martor denunțător suma de 50.000 euro, plătibilă în două tranşe, respectiv 20.000 euro şi 30.000 euro. Inculpatul Necula Gabriel l-a lăsat să creadă că, în schimbul banilor, va interveni pe lângă un procuror de la o unitate de Parchet şi pe lângă ofiţeri de poliţie judiciară, asupra cărora ar avea influenţă, pentru a-i determina pe aceștia să adopte o soluție favorabilă într-un dosar penal, care-l privea pe denunțător.
La data de 26 mai 2014, cu prilejul unei întâlniri, inculpatul Necula Gabriel a proferat ameninţări cu moartea, în mod repetat, la adresa denunțătorului şi a familiei sale, pentru a-l constrânge pe acesta să nu sesizeze organele judiciare şi să nu relateze altor persoane aspecte legate de înţelegerea infracţională existentă între ei.
 
Concret, starea de fapt detaliată în rechizitoriu este următoarea:

În vara anului 2012, pe timpul cercetărilor desfășurate într-un dosar penal instrumentat de o unitate de Parchet, un martor denunţător vizat în acel dosar penal, a fost abordat de o cunoştinţă a sa, inculpatul Necula Gabriel – asistent la cabinetul medical al I.P.J. Argeş.
Discuțiile s-au purtat pe o perioadă mai lungă de timp, acesta asigurându-l pe denunţător că, în baza relaţiilor pe care le are cu poliţiştii şi procurorul care efectuează ancheta penală, în schimbul unei sume de bani, va determina adoptarea în dosarul penal care-l viza pe denunțător, a unei soluţii de netrimitere în judecată. În cursul lunii aprilie 2014, cu prilejul unei întâlniri, inculpatul Necula Gabriel i-a cerut denunțătorului suma de 50.000 euro, pentru a face demersurile necesare obținerii unei soluții favorabile în dosar față de acesta.
 În baza aceleiași înţelegerii infracţionale, inculpatul Necula Vinicius Florentin, fiul lui Necula Gabriel l-a asigurat pe denunțător, cu ocazia unor discuţii purtate cu acesta, că tatăl său îi cunoştea pe procurorul şi ofiţerul de caz, astfel că îl putea ajuta pe acesta, în schimbul sumei de bani.
La data de 19.05.2014, deoarece denunţătorul întârzia să remită banii ceruți, a fost contactat telefonic de inculpatul Necula Gabriel care i-a pus în vedere că dacă nu achită suma de 50.000 euro, pe data de 26.05.2014, vor fi luate măsuri preventive împotriva sa. Cu aceeași ocazie, inculpatul Necula Vinicius Florentin a reiterat sprijinul pe care tatăl său 1-a oferit şi continuă să-1 ofere pentru soluţionarea favorabilă a dosarului.
În seara zilei de 26.05.2014, în cursul unei discuții purtate într-un restaurant din București, inculpatul Necula Gabriel i-a pretins denunţătorului suma de 20.000 euro pentru soluţionarea în mod favorabil a dosarului penal, explicându-i că după plata sumei, în termen de două luni, dosarul va fi soluţionat în mod favorabil lui.
În timpul discuţiilor purtate cu acea ocazie, inculpatul Necula Gabriel, în prezenţa fiului său, după ce a pretins suma de bani de la denunţător, a adresat ameninţări cu moartea, în mod repetat, la adresa acestuia şi a familiei sale, în eventualitatea în care va sesiza organele judiciare cu privire la înţelegerea infracţională existentă între ei.
De asemenea, s-a mai stabilit ca denunţătorul să remită inculpatului Necula Gabriel, la o dată ulterioară, diferenţa până la 50.000 euro, sumă ce ar fi constituit un avans pentru achiziţionarea unei locuinţe pentru fiul său Necula Vinicius Florentin.
Inculpatul Necula Gabriel a stabilit ca banii să-i fie înmânaţi la data de 27.05.2014, după ora 12.00, la același restaurant din Bucureşti, fapt care de altfel s-a și consumat, în aceeași zi procedându-se la constatarea infracțiunii flagrante.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI