Potrivit noii Legi a Pensiilor, care ar trebui să intre în vigoare în 2021, recent de Guvern, se va face o delimitare clară între cine va fi considerat pensionar și cine va primi un ajutor social în loc de pensie. Cei a căror perioadă de cotizare este mai mică de 15 ani nu se vor mai încadra ca pensionari, ci vor primi o indemnizație, ce va fi tratată în altă lege, de asistat social.

„€Începând cu data intrării în vigoare a legii, persoanele care nu îndeplinesc condiția de stagiu minim de cotizare de 15 ani vor primi o indemnizație socială și fac obiectul unei alte legi”, se explică în nota de fundamentare a proiectului noii legi a pensiilor.

Problema celor care, în toamna lui 2021, vor fi deja pensionați, dar cu stagii de sub 15 ani se va rezolva altfel, potrivit dispozițiilor finale ale proiectului noii legi.

“Pensionarii ale căror drepturi de pensie s-au deschis anterior intrării în vigoare a prezentei legi (1 septembrie 2021 – n.red.) și care au realizat stagiu de cotizare mai mic decât stagiul minim de cotizare de 15 ani, stabilit de prezenta lege, pot opta între dreptul la pensie în cuantumul rezultat în urma aplicării prevederilor art.159 alin.(1) (adică în urma recalculărilor care se vor face pe noua lege – n.red.) și dreptul la indemnizația socială, stabilită potrivit legii”.

În același proiect se atrage atenția că prevederea de mai sus nu se va aplica pensionarilor pentru limită de vârstă care au realizat stagiul minim de cotizare cuprins între 10 ani şi 15 ani prevăzut de legislaţia actuală. Prin urmare, doar cei cu mai puțin de 10 ani de cotizare vor fi vizați de opțiunea de trecere la indemnizația socială.

Pensiile aflate în plată se vor recalcula pe noua lege. În urma recalculării, s-ar putea ca pentru unii dintre pensionari să devină incidentă chestiunea indemnizației sociale. Dar, potrivit prevederii de mai sus, pensionarii cu stagii mici (cu drepturile de pensie deschise deja la 1 septembrie 2021) nu vor fi trecuți automat la indemnizația socială. Ei vor avea la dispoziție trei luni (până la 1 decembrie 2021) să aleagă între dreptul de pensie rezultat în urma recalculării și acea indemnizație socială. Cei care nu vor opta vor primi pensia recalculată conform noii legi. Casele de pensii vor anunța pensionarii de posibilitatea de a opta între pensia minimă și indemnizația socială.

Proiectul de lege privind sistemul public de pensii a primit undă verde de la Executiv de curând și merge acum la Parlament pentru dezbatere și vot în fiecare dintre cele două Camere, iar apoi la aprobare, la președintele statului. Chiar dacă va ajunge în Monitorul Oficial anul acesta ori în prima parte a anului viitor, proiectul se va aplica abia de la 1 septembrie 2021.

Comments

comments