ASF ia în calcul plafonarea prețurilor RCA până în ianuarie 2024!

​Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) vrea să propună Guvernului prelungirea plafonării prețurilor RCA cu încă trei luni, respectiv până pe 10 ianuarie 2024.

Motivul invocat este acela de a expira toate polițele RCA ale Euroins, asigurător în faliment, au declarat mai multe surse atât guvernamentale, cât și din industria de asigurări.

Problema este că sunt foarte mulți șoferi români care au în continuare polițe RCA în vigoare la Euroins, asigurător intrat în faliment, iar termenul la care aceste asigurări ar expira automat este 8 septembrie 2023.
La propunerea ASF, Guvernul a scos în consultare publică proiectul de act normativ prin care s-ar prelungi cu încă trei luni valabilitatea polițelor RCA emise de Euroins.
„ASF vrea să prelungească cu încă trei luni, până pe 10 ianuarie 2024 și plafonarea prețurilor RCA, dar măsura se va lua de Guvern prin Hotărâre și e nevoie și de avizul Consiliului Concurenței, pentru că prelungirea se face pe legea concurenței”, a mai declarat o altă sursă guvernamentală.
Alte surse susțin însă că există și alte motive pentru prelungirea plafonării prețurilor RCA.
„Prelungirea valabilității polițelor Euroins este doar un pretext. În lipsa plafonării stabilite de Guvern, prețurile RCA vor crește cu minim 25-30% la aproape toate categoriile de vehicule din ianuarie 2024, atât pentru că asigurătorii pot face aceste creșteri, dar și pentru că în piața RCA au rămas mai puțini jucători”, spune o altă sursă.
Pe de altă parte, susține o sursă diferită, temerea nu este legată doar de creșterea prețurilor, ci și de o posibilă nouă concentrare majoră în piața RCA, cu primii doi jucători care aveau peste 70% din toate asigurările RCA și care ulterior au falimentat, spune o altă sursă din industria de asigurări.
În prezent mai sunt în vigoare peste 1,68 de milioane de polițe RCA emise de Euroins, în condițiile în care în total sunt peste 7,28 milioane de polițe RCA în vigoare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.