ADIO REPORNIRE! În contul unei datorii de 569 de miliarde de lei vechi pe care Oltchimul o are către furnizorul de energie electrică „Electrica Furnizare”, peste 3 săptămâni va fi scos la licitaţie întreg patrimoniul Petrochimiei de la Bradu, terenuri, clădiri, instalaţii, inclusiv gheretele portarilor, clădirea pompierilor şi grupurile sanitare.

Deşi în campania electorală salvarea Arpechimului a fost una dintre temele centrale, acesta este în realitate în stare de colaps şi nimeni nu a făcut nimic, lăsând totul să se ducă de râpă, până la distrugerea finală. Nu numai că nu e nici vorbă ca producţia să se reia, dar, dacă autorităţile nu intervin rapid, Combinatul Petrochimic de la Bradu nu va mai avea nici cu ce produce. Pe 21 februarie, la solicitarea furnizorului de energie „Electrica Furnizare”, care vrea să îşi recupereze de la Oltchim o datorie de 569 de miliarde de lei, circa 12,6 milioane de euro, binecunoscutul executor judecătoresc Eugen Fieraru va scoate la licitaţie întreg patrimoniul Petrochimiei de pe platforma Bradu. Astfel, peste 3 săptămâni vor fi scoase la licitaţie atât terenul, cât şi construcţiile aferente, instalaţii ale Combinatului, inclusiv gheretele portarilor şi grupurile sanitare!
Nu este pentru prima dată când se încearcă vânzarea unor bunuri ale Arpechim. În luna noiembrie 2012, un alt executor judecătoresc, Emilia Mateescu, a încercat să scoată la vânzare, prin licitaţie publică, circa 1.000 de bunuri mobile de pe platforma petrochimică, în contul unei datorii de 7 milioane de euro pe care Oltchim o are către un furnizor de materii prime, Polchem Societe Anonyme. De data aceasta însă, nu e vorba numai despre instalaţii, despre care a existat suspiciunea că vor fi vândute la fier vechi, ci şi de terenurile de sub combinatul de la Bradu, a căror valoare pe piaţa imobiliară ar putea fi, în realitate, cu totul alta, mult mai mare!

Actul notarial s-a încheiat la soţia fostului primar din Vâlcea, Mircea Gutău

Actul în baza căruia Eugen Fieraru scoate la licitaţie pe 21 februarie, toate bunurile Petrochimiei, este un titlu executoriu constând într-un contract de ipotecă pe care conducătorii combinatului de la Oltchim, proprietarii de la Arpechim, l-au semnat în favoarea creditorului. Ipoteca fost semnată la Biroul notarial din Vâlcea ce aparţine Marianei Gutău, soţia fostului primar Mircia Gutău, condamnat în 2010 pentru luare de mită şi corupţie.  
Creditorul, „Electrica Furnizare”, reprezentată de directorul general Mircea Pătrăşcoiu, vrea să recupereze de la Oltchim o datorie în valoare de nu mai puţin de 56.909.068,19 RON, reprezentând contravaloarea energiei electrice şi penalităţile aferente facturilor, neachitate de ani de zile.
Licitaţia a fost anunţată, aşa cum cer reglementările legale, atât pe site-ul Uniunii Naţionale a Executorilor Judecătoreşti, cât şi prin afişare publică la adresa executorului şi a Primăriei locale, respectiv cea din Bradu. Potrivit anunţurilor de vânzare, vor fi licitate cinci obiective, terenuri cu construcţiile aferente, fiindcă aşa sunt înregistrate cadastral, dar ele sunt vândute în contul aceleiaşi datorii.

Suprafaţa terenului ce va fi scos la licitaţie este de 184.000 de mp

Valoarea totală, potrivit rapoartelor de expertiză, a tuturor celor cinci terenuri, este de 55.454.765,85 RON, fără TVA, adică 554 de miliarde de lei vechi. Suma de pornire pentru cele cinci active variază de la 19,7 miliarde la 248 de miliarde, în funcţie de suprafaţă şi valoarea construcţiilor. La aceasta se mai adaugă 24% – TVA-ul.
Terenurile ce vor fi licitate însumează 183.828 de metri pătraţi, iar la pachet intră absolut toate construcţiile. Spre exemplu: laboratorul central, clădirile, mai multe depozite şi rezervoare de motorină, benzină şi reactivi, de la acizi şi până la produşi intermediari, magazii, staţii PECO, clădirea administrativă a pompierilor, atelierele şi garajele, coloana auto, platformele tehnologice şi birourile, staţiile de gaze, transformatoarele electrice, estacadele conductelor, rampele de descărcare, dar şi cabina portarilor, în suprafaţă de 14 metri pătraţi şi grupurile sociale, unele în suprafaţă de doar 11 metri pătraţi.  
Vânzarea, se specifică în publicaţie, se va face în mod public, la sediul executorului, din Piteşti. Prin acelaşi act, toţi cei care ar pretinde, la rândul lor, vreun drept asupra bunurilor scoase la licitaţie sunt invitaţi să anunţe executorul înainte de data stabilită pentru licitaţie. Cei interesaţi să cumpere trebuie să depună ofertele lor cu maximum trei zile înainte de licitaţie şi să depună o cauţiune în valoare de 10% din valoarea de pornire.    
Printre cei care i-au comunicat deja executorului Fieraru, la solicitarea acestuia, că ar avea, de asemenea, bani de recuperat de la Oltchim, se numără şi Primăria Bradu. Aceasta are de recuperat impozite pe clădiri şi terenuri, taxe pe utilaje şi impozite pe mijloace de transport în valoare de aproximativ 14,2 miliarde de lei vechi.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI