Pentru întreaga Românie, anul agricol 2013 a fost unul dintre cei mai buni. Deşi la nivelul întregii ţări s-au cultivat 2.573.000 de hectare cu porumb, mai puţin cu 148.200 ha decât în 2012, producţia medie a fost cu mult mai bună decât cea de anul precedent. Sudul ţării, inclusiv Argeşul, care a obţinut producţii medii între 4 şi  6 t / ha, cu excepţii de 12 t / ha, a contribuit esenţial la aceste rezultate. Potrivit datelor sintetizate la nivelul Ministerului Agriculturii, în bazinul agricol Argeş, unul dintre cele mai bune din ţară, media producţiei a fost una peste medie, 4,4 t/ha. În zona Miroşi, recunoscută pentru performanţele agrare, fermierii au obţinut chiar şi producţii record de 8-9 t/ha, cele mai mari din judeţ. Conform specialiştilor în domeniu, minimul de producţie a ajuns sub 3 t/ha în gospodăriile populaţiei, acolo unde se mai foloseşte „sămânţa din pod“, din cauza concepţiei greşite a ţăranilor că „dacă vând cu 0,50 lei, de ce să cumpere sămânţa cu minimum 1,25 lei/kg?“. Din punct de vedere al performanţelor şi al producţiei, Argeşul s-a situat, în 2013, printre  fruntaşele domeniului în ce priveşte cultivarea porumbului. Comparativ, în Teleorman producţia medie de porumb la hectar a fost de 4,66 tone, iar recordul de doar 7-8 tone, în Ialomiţa – media a fost 6 tone, iar recordul de 12 tone la hectar, în Călăraşi – 5,18 şi 12 tone, iar la Giurgiu – 3,9 şi 12 tone.

Record la media pe hectar la floarea-soarelui

În ce priveşte cultura de floarea-soarelui, agricultorii argeşeni s-au dovedit a fi recordmenii zonei, cu cele mai mari producţii. Astfel, pe cele aproximativ 18.000 de hectare cultivate, s-a obţinut o medie la hectar de 2.300 kg. Colegii din judeţele învecinate nu au reuşit să se ridice la nivelul argeşenilor: la Dolj,  media la hectar  a fost de 2.100 kg/ha, la Teleorman – 2.200 kg/ha, la Prahova – 2.000 kg/ha, iar în Ialomiţa – 2.140 kg/ha. În Constanţa, judeţul cu cea mai mare suprafaţă de floarea-soarelui cultivată, dar care în ultima perioadă a fost şi cel mai secetos, recoltarea a început din luna august, producţia medie fiind de numai 1.150 kg/ha, producţie mică generată tocmai de lipsa de precipitaţii.

Producţie bunicică de grâu

Şi la producţia de grâu, judeţul nostru a stat, în 2013, destul de bine. Potrivit specialiştilor, producţiile au fost bunicele, media fiind de 3.100 kg/ha. La nivelul judeţului au fost recoltate peste 55.000 de hectare cu grâu. Au avut de câştigat, cu până la 22%, fermierii care au decis să stocheze grâul recoltat în această vară timp de şase luni în intervalul iulie-decembrie, faţă de cei care au decis să renunţe la marfă imediat după ce au strâns-o de pe câmp, arată statistica Ministerului Agriculturii (MADR). În acest interval, preţul grâului a crescut de la 694 de lei/tonă la 848 lei/tonă. Strategia stocării grâului se dovedeşte a fi o decizie ce maximizează profiturile pentru al doilea an la rând având în vedere că şi în anul 2012, în intervalul iulie-decembrie, preţul grâului de panificaţie a crescut cu 30% la 1.120 lei/tonă. Cei mai mulţi dintre fermierii români decid să îşi vândă grâul imediat după momentul recoltării pentru a obţine lichidităţi astfel încât să îşi acopere obligaţiile financiare către furnizori (distribuitorii de seminţe, îngrăşăminte, pesticide, utilaje) sau către bănci. Practic, fermierii care au avut suficiente lichidităţi disponibile în vară şi care au investit în silozuri şi în magazii de cereale au reuşit să obţină câştiguri cu 22% mai mari. Investiţia în silozuri şi magazii s-a plasat, în ultimii ani, în vârful listei de priorităţi a fermierilor, construcţii de acest tip fiind ridicate şi de agricultorii cu ferme de peste 10.000 de hectare dar şi de cei cu peste 1.000 de hectare.
 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI