lemnPentru că suntem fruntaşi la tăieri ilegale. Săptămâna trecută, în şedinţa de Guvern, s-a decis extinderea folosirii unui soft deja existent, pentru urmărirea tuturor transporturilor de lemn tăiat din pădurile româneşti, pentru a se limita tăierile ilegale şi evaziunea fiscală în domeniu. Argeşul, alături de Sibiu şi Alba, se va număra printre primele trei judeţe din ţară care vor folosi sistemul de urmărire în timp real a materialului lemnos (SUMAL). Acest lucru se datorează, în mare parte, şi faptului că judeţul nostru este „fruntaş“ la tăieri ilegale şi defrişări masive. Potrivit ministrului Pădurilor, Doina Pană, implementarea acestui soft este o veste foarte bună pentru pădurile româneşti şi o veste foarte proastă pentru cei care s-au ocupat cu tăierile ilegale.
Softul exista încă din 2008, fiind achiziţionat prin Banca Mondială, dar a fost extins pentru a putea urmări trasabilitatea lemnului din pădure până la destinatarul final, în timp real. Drumul lemnului va fi urmărit începând din momentul în care camionul pleacă din pădure şi până când lemnul iese din ţară sau ajunge în stadiu de mobilă. Astfel, din momentul în care mijlocul de transport a plecat din pădure cu încărcătura de masă lemnoasă, şoferul este obligat să acceseze sistemul informatic naţional SUMAL. În acest scop, toate mijloacele de transport vor trebui să fie dotate cu smartphone-uri, pe care se va instala gratuit softul, care va înregistra şi acorda automat un cod unic de transport, ce va trebui să fie trecut pe avizul de însoţire a lemnului. „Tot ce s-a furat din păduri s-a furat cu acte în regulă. Doar într-un procent foarte mic, – eu zic până-n 5% – s-a furat fără acte. Practic, cu acelaşi aviz de însoţire se făceau mai multe transporturi. Acum însă, acel cod unic le va interzice să intre în depozit până când nu accesează sistemul. La fel, în lanţurile dintre depozite, până când iese mobilă sau din ţară. Deci este un sistem cu multe căi de control care să împiedice transporturile ilegale de masă lemnoasă”, a precizat ministrul.
Cu ajutorul SUMAL, vor fi monitorizate, în timp real, toate cantităţile de lemn care vor depăşi 1 metru cub de lemn. Doina Pană a mai spus că întreg sistemul va fi securizat de către STS şi va fi înfiinţată o jandarmerie forestieră. În plus, în prezent se discută soluţia obţinerii unei părţi din sistemul 112, pentru a crea dispecerate şi echipe mixte cu jandarmi forestieri, poliţişti şi pădurari. Săptămâna aceasta, oficialii din cele trei judeţe vor fi înştiinţaţi în scris, pentru a anunţa mai departe companiile din industria lemnului să îşi achiziţioneze smartphone-urile pentru utilizarea sistemului şi astfel se va începe testarea software-ului şi instruirea oamenilor.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI