Venitul minim garantat (VMG) se asigură prin acordarea unui ajutor social lunar, care se calculează ca diferenţă între nivelul venitului minim garantat prevăzut de lege şi venitul net lunar al familiei sau al persoanei singure.

 

Potrivit unui raport întocmit de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice (MMFPSPV), şi Argeşul se află în topul judeţelor cu multe familii asistate social. Judeţele cu cele mai multe familii beneficiare de VMG, adică peste 8.000, au fost: Mureş, Olt, Argeş, Iaşi, Dâmboviţa, Bacău, Vaslui, Teleorman, Galaţi, Buzău şi Dolj.

Conform calculelor, numărul mediu lunar de familii beneficiare a crescut de la 241.682 în trimestrul I al anului trecut la 255.213 în trimestrul I 2015, cu 13.531 de familii, adică o creştere de 5,6 la sută. În acest context, suma plătită în primele trei luni ale acestui an, de 174.895.478 lei, a fost mai mare cu 9.914.588 lei, adică în creştere cu şase la sută.

Ultimele cifre oficiale ale Agenţiei pentru Plăţi şi Inspecţie Socială Argeş, cele din luna iunie, arată că în judeţ au primit venit minim garatat 8328 de familii pentru care s-au achitat 1.925.750 lei, adică peste 19,25 miliarde de lei vechi! „Deşi numărul pare mare, trecbuie să luăm în calcul şi faptul că suntem un judeţ foarte mare, cu 102 localităţi, şi cu o populaţie numeroasă. Spre deosebire, Ilfov, spre exemplu, are doar 40 de comune arondate! Dacă e să facem o medie, nu suntem, totuşi, chiar în top, ba, dimpotrivă, numărul familiilro beneficiare e în scădere!”, spune Elena Grigorescu, director AJPIS Argeş.

Comments

comments