Traiul din ce în ce mai greu, lipsa locurilor de muncă, datoriile şi ratele la bănci din ce în ce mai împovărătoare îi împinge pe argeşeni să-şi ducă până şi lucrurile de prin casă la amanet.

Astfel, cei care au nevoie de bani, au ajuns din disperare să lase la casele de amanet de la televizoare, calculatoare, telefoane, ceasuri până la frigidere, aspiratoare, maşini de spălat sau biciclete.

Am stat de vorbă cu unul din administratorul unei de case de amanet din Piteşti, care ne-a povestit că, deşi de clienţi nu duce lipsă, fiind şi zile în care numărul acestora depăşeşte lejer 50 de persoane, nu este chiar o afacere rentabilă, de unde te poţi îmbogăţi, deoarece sunt şi în acest domeniu diverse taxe şi impozite de achitat şi pe deasupra, nici de aici nu lipsesc furturile.

„Media de clienţi este de 30 de persoane pe zi, însă sunt şi zile în care avem 15 persoane sau zile în care vin 50 de persoane. Nu suntem feriţi evident de furturi sau alte probleme, ca de exemplu, persoane care stau în chirie şi vin să amanteze bunurile proprietarilor, pe care apoi vin şi le confiscă poliţiştii de la noi. Iar noi nu ne alegem cu nimic, din contră, mai dăm şi bani celui care le amanetează. Oamenii sunt din ce în ce mai disperaţi, dacă până acum majoritatea aduceau bunuri de valoare, gen telefoane, LCD-uri, laptopuri, ceasuri de firmă, acum avem foarte mulţi clienţi care vin să-şi amaneteze frigiderele, maşinile de spălat, aspiratoarele, ba chiar şi bicicletele. Cea mai mică sumă pe care am acordat-o vreunui client a fost de 30 de lei, iar cea mai mare de 1.500 de lei pe telefoane, în general marca iPhone”, ne-a povestit Dani, administrator de amanet.

Disperarea îi aduce chiar şi pe bătrâni la amanet, care pentru câţiva bănuţi îşi dau lucrurile de prin casă

Deşi, în general, persoanele după vârsta a treia au trăit alte vremuri şi au alte principii, se pare că disperarea îi aduce chiar şi pe bătrâni la casele de amanet. Aceştia vin şi amenetează de obicei obiectele de uz casnic, precum aspiratoare, frigidere sau maşini de spălat. Din nefericire, deşi clientul face pe moment rost de o sumă de bani, nu prea mare, între 30 – 50% din valoarea obiectului, 10 – 15% din persoanele care amanetează îşi pierd bunurile, deoarece nu mai au bani să şi le poată recupera.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI