Măicuțele de la Aninoasa, în top cu cele mai multe produse tradiționale atestate

Satul este asociat cu tradiția, iar produsele alimentare, cu ingrediente și rețete tradiționale, sunt parte a specificului culinar local. Potrivit Registrului național al produselor tradiționale, în România sunt atestate 716 de astfel de produse.

În Argeș avem zeci de produse tradiționale atestate, majoritatea din carne și brânzeturi. Măicuțele de la Mânăstirea Aninoasa se află în topul producătorilor din județ, iar bunătățile sunt deja cunoscute în toată țara și nu numai, lăcașul de cult fiind printre puținele din România care își completează veniturile cu vânzări consistente de produse agroalimentare preparate după rețete vechi: cașcaval afumat mânăstiresc, telemea de vacă mânăstirească, unt de vacă și prune uscate mânăstirești.

La savoarea alimentelor contribuie tehnica și rețetele tradiționale, transmise din generație din generație în zona Argeșului și Muscelului.

Iată lista şi cu alte produse tradiționale din Argeș atestate la nivel național:

zacuscă de legume cu vinete ca la Coana Mărioara – produs de S.C. Slănic Muscel Agroindustrial Complex
dulceață de gutui cu miez de nucă ca la Coana Mărioara – produs de S.C. Slănic Muscel Agroindustrial Complex
cașcaval afumat Moș Onică – produs de Săvescu Ion din Corbi
cașcaval, urdă și brânză de burduf Baci Nicolae – produse de S.C. Instant Eclipse din Curtea de Argeș
pastramă de oaie afumată și cârnați de casă afumați Coșco-Vele – produse de Coșco-Vele din comuna Rucăr
telemea de vacă, caș afumat și brânză de burduf Lițoi – produse de P.F. Lițoi Gheorghe din comuna Valea Mare Pravăț
mușchi țigănesc de porc afumat și pastramă de porc tradițională afumată Ratea Valerică – produse de Î.I. Ratea Valerică din comuna Rociu
pastramă de oaie, cârnați de porc afumați și pastramă de porc afumată Neguț I. Gheorghe – produse de P.F. Neguț Gheorghe din comuna Rociu
cașcaval afumat Baciu Fane – produs de pensiunea Ioniță Ștefan din Brăduleț
cașcaval afumat Vâlsănesc – produs de S.C. Brădet.

Produsul tradiţional este un produs alimentar fabricat pe teritoriul național și pentru care se utilizează materii prime locale, care nu are în compoziția lui aditivi alimentari şi prezintă o rețetă tradițională, un mod de producție și/sau de prelucrare, inclusiv un procedeu tehnologic tradițional și care se distinge de alte produse asemănătoare.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.