În cadrul Proiectului „Argeşeni – Valori Naţionale”, in luna februarie, omagiem personalitatea celui care a fost Tudor Musatescu, poet, prozator, dramaturg, umorist   si traducator. Tudor Musatescu s-a nascut in comua Matau de langa Campulung Muscel in data de 22 februarie 1903 si a decedat la Bucuresti la 4 noiembrie 1970. Era fiul lui Alexandru I. Musatescu,  avocat, fost deputat, senator si prefect de Muscel si  fost primar de Câmpulung. Acesta a urmat cursurile școlii primare și trei clase secundare la gimnaziul câmpulungean, numit astăzi Colegiul Național Dinicu Golescu.

In timpul primului război mondial, familia s-a mutat la Iași, apoi la București. .A continuat studiile la București, absolvind in 1919 Colegiul Sf. Sava, ulterior obtinand licenta in drept  și litere (franceza si latina) la Universitatea din București în 1924. A fost pentru scurta vreme profesor  si avocat, insa  succesele repurtate ca autor dramatic ii vor permite sa se dedice exclusiv literaturii, gazetariei si …. boemei. In perioada 1930-1940 a fost inspector general al teatrelor.

A fost director al unor companii teatrale: “Teatrul din Sarindar” (1940, impreuna cu Maria Filotti), “Teatrul Tudor Musatescu” (1941-1942), “Teatrul din CA. Rosetti”, “Teatrul Nostru”, “Teatrul Colorado” (1943-1944). Devine  membru in comitetul de conducere al Societatii  Autorilor Dramatici Romani (1945). Scrie inca din liceu in reviste proprii(Ghiocelul, Zori de ziua, Muguri), colaborand, apoi, cu mai multe publicatii. Însa, adevaratul sau debut literar are loc in 1923 cu piesa “Focurile de pe comori”, scrisa in limba franceza si jucata la Paris.
– In 1925 debuteza si in tara, pe scena Teatrului din Craiova, cu doua piese cazone: “T.T.R.” si “Datoria”, asta si pentru ca efectua stagiul militar in  acest oras;

Este autor a zeci de comedii, vodeviluri, piese intr-un act, scenete si cuplete (Opere complete. Teatru, I, 1945; Teatru, 1958, Scrieri l-IX, 1969-1990), precum si a unor volume de schite umoristice : Nudul lui Gogu, 1928; Ale vietii valuri, 1929; Doresc ca micile mele randulete, 1945; Fiecare cu pararea lui, 1970). A mai publicat un volum de versuri: Vitrinele toamnei (1926) si romanul: Mica publicitate (1935). A tradus singur sau in colaborare, din Moliere , VI. Maiakovski, Ilf si Petrov, D. Ciorbagiiski, Gustaw Morcinek, Karel Capek.

Cele mai cunoscute piesele de teatru ale lui Mușatescu sunt comediile “Titanic-Vals”, “…escu” și melodrama “Visul unei nopți de iarnă”, care au avut succes și în străinătate. Titanic-Vals și „…escu” au fost si ecranizate. Actiunea piesei “Titanic Vals” se petrece chiar in orasul sau natal Campulung. “In 1931, la Paris, mi-am pus in gand sa scriu o piesa care sa se numeasca Titanic Vals si a carei actiune sa se petreaca in provincie si, mai exact, in Campulungul meu natal, fiindca, oriunde as fi auzit Titanic Vals si in orice stare sufleteasca m-as fi gandit la mine, melodia aceasta insemna Campulungul, provincia cu oamenii ei buni si modesti sau ridicoli, cu intamplarile ei vesele sau triste, cu dramele si comediile ei publice sau familiale (…)”, spunea Tudor Musatescu la momentul premierei din anul 1932. “Titanic Vals” are un succes rasunator, fiind opera care l-a consacrat ca unul din cei mai mari dramaturgi romani, aceasta piesa deschizand stagiunea  din 1932/1933 la Teatrul National din Bucuresti.

Comments

comments