Argeșeanul Viorel Gheorghe Radu, directorul Direcției Supraveghere Utilizare Radiații Ionizante din cadrul Comisiei Naționale pentru Controlul Activităților Nucleare (CNCAN), a fost prins marți de procurorii DNA în timp ce primea mită de la o persoană, banii fiind ceruți pentru a urgenta emiterea unor autorizații pentru o firmă.

 

Suma pentru care Radu s-a “€rânjit” şi şi-a ratat o carieră cu adevărat de succes, în urmă cu câteva luni el fiind propus chiar pentru postul de directro al CNCAN,  a fost de numai 2.500 lei. Pentru aceşti bani ar trebuit ca, în calitatea sa de director, să urgenteze emiterea unor autorizații speciale unei persoane juridice — o societate care are ca obiect principal de activitate testări și analize tehnice și care, pentru realizarea obiectului de activitate, are nevoie de obținerea unor autorizații speciale în domeniul nuclear emise de către comisie.

Viorel Gheorghe Radu este piteștean și în perioada 1992-1994 a ocupat funcţia de coordonator al Laboratorului pentru radioactivitatea mediului din cadrul Agenției pentru Protecția Mediului Argeș. Potrivit declaraţiei de avere, are un apartament de 3 camere, două autoturisme, un Renault şi o Kia Ceed, dar şi un credit în valoare de 211.000 lei, scadent în 2028. Veniturile sale şi ale familiei nu sunt deloc mici, el câştigând anul trecut 58.000 de lei net, iar soţia sa, contabilă pe platforma nucleară de la Mioveni având un venit net de 60.000 de lei.

Comisia Națională pentru Controlul Activităților Nucleare reprezintă autoritatea națională în domeniul reglementării, autorizării și al controlului activităților nucleare din România, conform prevederilor Legii nr.111/1996. Direcția condusă de Viorel Gheorghe Radu are în subordine Serviciul de inspecție pe teren, ce își desfășoară activitatea pe întreg teritoriul țării.

Procurorii susțin că Viorel Gheorghe Radu a condiționat efectuarea inspecțiilor pe teren și urgentarea emiterii autorizațiilor în schimbul remiterii unor sume de bani cuprinse între 2.000 lei și 5.000 lei. Viorel Gheorghe Radu a fost ridicat de procurori și dus la sediul DNA pentru audieri iar azi va fi prezentat judecătorilor cu propunere de arestare preventivă.

Comments

comments