Argeşeanul Augustin Dima, chirurgul cu mâini de aur

Eduard Dima, director adjunct la DRDP București, este un nume cunoscut în Argeş. Puţini însă ştiu că fratele acestuia, Augustin Dima, este un nume sonor în lumea medicală, un chirurg cu mâini de aur, care a ales să rămână în România oferind o șansă pacienților declarați inoperabili.

Medicina înseamnă de multe ori o colaborare multi și interdisciplinară. Un caz rar de cancer osos a fost operat de curând de către doctorii Augustin Dima şi Eduard Cernat. La 6 luni postoperator pacienta se simte bine, fără semne de recidivă.

Augustin Dima, originar din comuna Beleți-Negrești, este un nume sonor în lumea medicală, un chirurg generalist la care ajung de foarte multe ori oameni fără speranță de vindecare, având sute de cazuri dificile operate cu succes.

Multiple specializări, intervenții chirurgicale cu un grad mare de risc, stagii profesionale efectuate în străinătate, Augustin Dima este medicul despre care poți scrie articole întregi. Cu o cazuistică bogată, abordând cancere colorectale sau hepato-biliare-pancreatice, pe cale laparoscopică, chirurgul generalist Augustin Dima a ales să rămână în România oferind o șansă pacienților declarați inoperabili.

Modest, empatic și atent la nevoile pacienților, Dima este descris de colegi ca fiind un chirurg și un om de excepție. Și-a dorit mult să ajungă chirurg într-un domeniu extrem de competitiv – medicina militară – astfel încât după terminarea facultății la medicină militară a așteptat doi ani pentru a începe rezidențiatul de chirurgie.

Deși la vremea respectivă părea imposibil că va ajunge chirurg, Augustin Dima nu a renunțat, pentru că, spune el “trebuia să fiu chirurg”. Lucrurile nu au fost ușoare nici în timpul rezidențiatului, însă în ciuda dificultăților cu care s-a confruntat atât în România cât și în Franța, nu s-a lăsat descurajat, iar astăzi primește laude de la chirurgi din afară care sunt uimiți când văd ce cazuri operează doctorul Dima, cu resurse mai puține.

Augustin Dima nu este doar un chirurg foarte bun, este și un mentor pentru viitori chirurgi generaliști ai României. Sub îndrumarea acestuia, rezidenții de care se ocupă au șansa de a învăța tehnici chirurgicale complexe, de a învață cum se realizează reconstrucția vasculară, și de a deveni ei înșiși medicii la care vor ajunge pacienții considerați inoperabili, precum și mentori pentru următoarea generație de medici. Sfatul lui pentru rezidenți este să le pese de viață pacientului și să obțină cât mai multe cunoștinte.

Din dorința de a-și dezvolta competențele medicale, a făcut doi ani de rezidențiat într-o clinică de chirurgie hepato-bilio-pancreatică și transplant hepatic a spitalului universitar Hautepierre din Strasbourg. Acolo a învățat tehnici de reconstrucție vasculară, putând astfel opera tumori ce invadează vase de sânge importante, fără ca pacientul să aibă complicații majore.

Tot în Franța a învățat să colaboreze îndeaproape cu alți specialiști, în special imagiștii și anesteziștii, mergând tot timpul să se uite pe investigațiile imagistice împreună cu alți colegi. Faptul că se uita pe imagini și nu citește doar rezultatul, îl ajuta mult în a-și stabili tactica operatorie. A muncit enorm în rezidențiat ca să ajungă la nivelul la care este acum. Perseverență, dăruire, încredere, inteligență, familie sunt cuvintele care-l descriu cel mai bine pe omul Augustin Dima.

Augustin Cătălin Dima este medic specialist Chirurgie Generală, Clinica Chirurgie 1, Spitalul Universitar de Urgență Militar Central „Carol Davila” București.

Sursa: topdoctors.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.