Între 11 – 16,5 lei pe zi pentru hrana unui pacient internat în spital. Atât a calculat statul că este suficient pentru hrana unui bolnav, care de multe ori trebuie să țină un regim alimentar special. Ca o comparație, acești bani nu sunt suficienți nici măcar pentru o masă, un ”meniul zilei”, cumpărat de la autoservire, departe de a vorbi despre un restaurant. Câți bani scoate statul pentru hrana unui deținut? Aproape cât pentru un bolnav! La Penitenciarul Mioveni sunt 611 persoane private de libertate. Suma alocată de Guvern pentru deținuții bolnavi ajunge la 9,66 lei pe zi pentru mâncare.
Alocația de hrană a unui deținut sănătos este de 4,06 – 5,94 lei, pentru cei bolnavi, inclusiv diabet de 4,68 – 6,91 lei, iar pentru cei cu SIDA între 6,84 – 9,66 lei pe zi, potrivit purtătorului de cuvânt Laura Maria Olteanu.
Pacient în Argeș. 11 lei pe zi, meniul unui bolnav internat în spital
La Spitalul Județean de Urgență din Pitești, conducerea încearcă să se descurce cu aceste sume alocate și pregătește hrana în bucătăria proprie. ”Pacienții internați în cadrul Spitalului Județean de Urgență Pitești primesc hrană gătită în bucătăria instituției. Meniul este variat, în funcție de nevoile pacienților, în concordanță cu tratamentul administrat și, evident, recomandările medicilor. Costul unui meniu zilnic este raportat la suma aprobată printr-o hotărâre la nivel național privind norma de hrană pentru consumurile colective din unitățile sanitare publice, între 11 – 16,5 lei.
Lista cu meniurile este afișată, zilnic, pe site-ul unității, www.sjupitesti.ro. Tot acolo, sunt postate imagini cu hrana gătită pentru bolnavii tratați în cadrul SJUP. Precizăm că, uneori, felurile de mâncare primite de pacienți diferă față de cele din lista afișată, motivul fiind gradul de perisabilitate al produselor”, ne declară Cristina Cazacu, purtător de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Pitești.