Pe glob ar există circa 1 miliard de locuitori bolnavi de hipertensiune, dintre care mor anual peste 7 milioane persoane. În România, peste 39% din locuitori sunt bolnavi de hipertensiune, boală care afectează inima, rinichii, ochii şi creierul, cu incidenţă mai mare în zona rurală (42,7%) decât în zona urbană (37,9%). Din nefericire, rata mortalităţii cauzate de hipertensiune şi de alte boli cardiovasculare a ajuns în România la 61% din numărul total de decese în timp ce în Uniunea Europeană este de numai 37%.

În Argeş, potrivit celor mai recente date furnizate de Direcţia de Sănătate Publică, se află în evidenţă 90.739 de bolnavi de hipertensiune arterială, numărul acestora crescând îngrijorător faţă de de aceiaşi perioadă a anului trecut, când se aflau în evidenţă 74.896 de bolnavi. Îngrijorătoare este situaţia şi în privinţa argeşenilor suferinzi de cardiopatii ischemice, ajungându-se la 37.718 de bolnavi. De asemenea, a crescut şi numărul pacienţilor bolnavi de tulburări mintale, numărul acestora ajungând la 30.500, de la 29.321 cât erau în evidenţă în aceiaşi perioadă anul trecut. Şi diabetul zaharat, una din bolile secolului nostru afectează un număr foarte mare de argeşeni – 29.844, faţă de 28.115 – anul trecut.

În luna februarie au fost înregistrate 700 de decese, numărul acestora fiind în creştere faţă de aceiaşi lună anul trecut, când au fost înregistrate 583. Cele mai multe decese au fost cauzate de boli ale aparatului circulator – 438 şi tumori maligne – 104.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI