Aproape 40% dintre afacerile din Romania sunt conduse de femei, din pozitia de patron sau actionar majoritar, releva un studiu efectuat de agentia de business information si credit risk management KeysFin. Cele mai multe “business woman” fac afaceri in comert si consultanta!

Potrivit datelor statistice, disponibile in baza de date KeysFin, femeile reprezinta 160.109 din totalul de 444.748 actionari majoritari la cele 434.239 de societati comerciale luate in calcul.

“Daca ar fi sa facem portretul robot al femeii care face afaceri in calitate de actionar majoritar, care decide, si nu de angajat, aceasta are varsta medie de 35-50 ani, locuieste la oras, are studii superioare si este focusata pe comert”, spun analistii de la KeysFin.


Studiul realizat de KeysFin arata ca cele mai multe femei implicate in business sunt in Capitala (26.255), Cluj (7284), Constanta (6870), Timis (6099) si Bihor (5316).

Afacerile derulate de femeile de afaceri romance s-au ridicat, in 2013, la nivelul de 71,4 miliarde de ei, o suma ce reprezinta peste 22% din totalul afacerilor celor peste 400.000 de firme luate in calcul de Keysfin.

Statistica KeysFin arata ca cele mai multe femei implicate in business din pozitia de actionar majoritar sunt romance, in total 143.365. Tot in tara noastra fac afaceri, printre altele, 144 de chinezoaice, peste 200 de nemtoaice si italience, 72 de femei din Republica Moldova, 39 de austriece, 38 de turcoaice, 34 de frantuzoaice, 27 de unguroaice si 24 de femei din SUA.

In privinta domeniilor de activitate, cele mai multe femei prefera sa faca afaceri in comert. Peste 23.000 de firme care sunt conduse sau au actionari majoritari persoane de sex feminin activeaza in acest domeniu, atat in sectorul alimentar cat si in alte activitati ce tin de retail, inclusiv comertul cu imbracaminte.

De interes pentru femeile din Romania sunt si afacerile din sectorul consultantei pentru afaceri si management, unde activeaza aproape 5000 de firme.

De remarcat si faptul ca femeile reprezinta o prezenta activa si intr-un sector rezervat, de obicei barbatilor. Sunt peste 4300 de firme care deruleaza afaceri de transport marfa si persoane.

Un alt domeniu in care femeile sunt o prezenta activa este cel al contabilitatii, audit financiar si consultanta in domeniul fiscal, dovada cele 3894 de firme inregistrate in acest sector si care au actionari majoritari persoane de sex feminin.

Suprinzator este faptul ca, desi ne-am fi asteptat sa fie unul dintre primele locuri in clasamentul domeniilor de business preferate de femei, coafura si alte activitati de infrumusetare se afla abia pe locul IX in clasament.

In top 10 cele mai interesante domenii pentru femeile de afaceri din Romania mai apar lucrarile de constructii (3231 firme), baruri si activitati de servire a bauturilor (2895 companii) si farmacii (2237 firme).

Statistica KeysFin mai arata, totodata, ca majoritatea firmelor in care sunt implicate femei in calitate de actionar majoritar au, in medie, trei salariati si o cifra de afaceri de pana in 500.000 lei.

Informatiile din materialul de mai sus sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societatile comerciale si PFA-urile active din Romania.

KeysFin ofera servicii de business information si credit risk management dedicate mediului de afaceri, de la rapoarte de credit, monitorizare, analiza competitiei, la studii si analize de sector necesare companiilor care doresc sa dezvolte un business sanatos pe piata romaneasca. Detalii aflati de pe www.Keysfin.com

 

 

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI