Pacienții cu boli cronice terminale din România ar putea avea acces, în premieră, la calmante pe bază de canabis cu prescripție de la medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Un proiect de lege în acest sens a fost depus la Parlament. Proiectul poartă numele “Victoria”, o femeie răpusă de cancer la începutul acestui an. În amintirea mamei sale, Alexandra, fiica Victoriei, a luptat pentru ca alți pacienți cu boli terminale să aibă acces la calmante pe bază de canabis: Alexandra a adunat 20.000 de semnături pentru legalizarea canabisului medicinal și a convins aproape 100 de parlamentari să semneze proiectul de lege.

Pacienții cu boli cronice terminale din România ar urma să aibă acces la calmante pe bază de canabis medicinal pe bază de prescripție medicală eliberată de medicul specialist, utilizând un formular special (ca în cazul morfinei). Canabisul va putea fi administrat în scop medicinal sub formă de ulei, tinctură, infuzie sau inhalare. Fumatul nu va fi permis.

Proiectul de act normativ prevede şi înfiinţarea Agenţiei Canabisului (care funcţionează în ţări precum Republica Cehă, Germania, Olanda), care se ocupă de avizul pentru cultivare, precum şi de controlul, verificarea şi supravegherea operaţiunilor cu canabis în vederea utilizării în scop medical.

În 45 de ţări din lume, dintre care 26 din Europa, folosirea canabisului în scop medicinal este legală – adică poate fi prescris de medici cu acte în regulă – pentru diverse boli care afectează milioane de oameni din întreaga lume, precum cancer, epilepsie, Alzheimer, Parkinson, Boala Crohn, scleroză multiplă, diabet sau boli neurologice.

Comments

comments