Potrivit unui comunicat al Autorităţii Naţionale Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), conducerea instituţiei a dispus structurilor teritoriale desfăşurarea unor controale cu tematică specifică în zonele de agrement şi în localităţile de interes turistic, odată cu începerea sezonului estival.

Astfel, în perioada 15 iunie – 31 august 2016, la nivelul fiecărei DSVSA judeţene se vor constitui echipe de inspectori care vor desfăşura controale oficiale în unităţile de vânzare cu amănuntul supuse înregistrării şi controlului sanitar veterinar şi pentru siguranţa alimentelor.

Scopul acţiunii este protejarea sănătăţii consumatorilor, în contextul unei afluenţe mari de turişti şi a creşterii rulajului de marfă pentru unităţile din industria alimentară din zonele de agrement şi localităţile de interes turistic.

Aceste controale oficiale vizează identificarea şi retragerea de la comercializarea către consumatorul final a produselor alimentare ce prezintă un risc pentru sănătatea publică.

În această perioadă, controalele ANSVSA vor viza condiţiile de igienă în care funcţionează unităţile de alimentaţie publică, pizzeriile, cantinele, unităţile tip catering, cofetăriile, patiseriile, laboratoarele de cofetărie şi patiserie, pensiunile turistice, unităţile de tip hipermarket şi supermarket şi magazinele alimentare, respectarea cerinţele generale de igienă a alimentelor; respectarea cerinţelor pentru înregistrarea sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor a unităţilor de vânzare cu amănuntul (unităţile de vânzare cu amănuntul trebuie să desfăşoare numai acele activităţi pentru care deţin documente de înregistrare sanitară veterinară şi pentru siguranţa alimentelor eliberate de DSVSA).

De asemenea, inspectorii vor verifica eligibilitatea materiilor prime, trasabilitatea materiilor prime, respectarea cerinţelor de igienă privind manipularea, prepararea şi depozitarea alimentelor, respectarea cerinţelor de igienă privind expunerea şi servirea alimentelor, implementarea procedurilor bazate pe principiile HACCP şi a programelor de autocontrol.

În vederea eficientizării acestor controale oficiale, DSVSA vor solicita sprijinul prefecturilor, în sensul că Instituţia Prefectului va dispune autorităţilor locale (primăriilor) să informeze DSVSA cu privire la perioadele în care se organizează anumite evenimente (târguri de vară, pelerinaje cu ocazia unor sărbători religioase, zilele comunelor etc.), în vederea efectuării unor controale oficiale pentru verificarea respectării condiţiilor de igienă la prepararea şi servirea alimentelor.

DSVSA judeţene vor comunica opiniei publice rezultatele acestor controale oficiale. Potrivit instituţiei, consumatorii pot sesiza autorităţile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor asupra oricăror abateri din domeniul siguranţei alimentelor, apelând gratuit Call Center-ul ANSVSA.

Comments

comments