Prognoză ANM!

Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a transmis o prognoză de specialitate potrivit căreia ultimele luni de vară și prima lună de toamnă vor sta sub semnul unor valori termice ce vor depăşi mediile climatologice ale perioadei, în majoritatea zonelor țării. De asemenea, potrivit ANM precipitaţiile vor lipsi în cea mai mare parte a României.

 

LUNA IULIE

 

Temperaturile medii ale aerului se vor situa peste normalul perioadei in sud-estul tarii si local in sud, est si in vestul extrem, iar in rest vor fi valori termice apropiate de media climatologica. Potrivit masuratorilor de specialitate, media multianuala lunara pentru luna iulie este de 20,2 grade Celsius, luandu-se in considerare parametrii monitorizati in intervalul 1981 – 2010. In ceea ce priveste valorile termice medii, specialistii ANM estimeaza, in perioada analizata, valori de temperatura intre 15 si 23 de grade Celsius, in Moldova, respectiv intre 18 si 24 de grade Celsius, in Oltenia si Muntenia.

 

Precipitatiile totale prognozate pentru luna iulie vor fi deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala a precipitatiilor este de 77,8 litri/metrul patrat, pentru luna iulie. Cele mai mari cantitati de precipitatii sunt estimate in Moldova (112 l/mp), Muntenia si Maramureş (pană la 102 l/mp) si Transilvania si Oltenia (pana la 100 l/mp).

 

LUNA AUGUST

 

In august 2016, temperatura aerului se va situa peste medie in sud-est si local in sud si vest. In restul teritoriului valorile termice vor fi apropiate de normal, media multianuala a lunii fiind de 19,7 grade Celsius. Cele mai scazute temperaturi medii se vor inregistra in zona Transilvaniei (intre 16 si 20 de grade Celsius), in timp ce valori termice medii mai ridicate se vor consemna in Dobrogea, Banat, Oltenia, Muntenia si Moldova, de pana la 23 de grade Celsius.

 

In privinta precipitatiilor, prognoza ANM arata ca, in luna august, cantitatile totale se vor mentine deficitare in cea mai mare parte a teritoriului. Media multianuala lunara, conform masuratorilor, este de 64,7 litri/metrul patrat. Cele mai mari cantitati de precipitatii se vor consemna in Muntenia (95 l/mp), Transilvania (90 l/mp) si Oltenia (88 l/mp).

 

LUNA SEPTEMBRIE

 

Potrivit ANM, in prima luna de toamna a anului, valorile termice vor fi mai ridicate decat media climatologica (stabilita la 14,8 grade Celsius), in sud si sud-est, precum si local in restul teritoriului. Temperaturile medii vor fi de pana la 18-19 grade Celsius, in Banat, Oltenia, Muntenia si Dobrogea.

 

Pe de alta parte, cantitatile de precipitatii vor fi sub media lunii, in cea mai mare parte a tarii, cu exceptia regiunilor nordice si centrale, unde, local, se vor apropia de normal, respectiv de 55 litri/mp. In zonele Crisanei, Banatului si Maramuresului, cantitatile medii de precipitatii ar putea ajunge la 70 – 78 l/mp. In acelasi timp, in Moldova si Dobrogea, estimarile variaza intre 23 si 59 l/mp.

 

Estimarile sezoniere sunt realizate de Centrul European pentru prognoze pe medie durata (ECMWF) de la Reading, Anglia, si au un grad de realizare de aproximativ 60%.

 

 

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI