Administraţia Naţională de Meteorologie a publicat pe site-ul său estimările meteorologice pentru intervalul decembrie 2016 – februarie 2017.

Estimările sezoniere sunt realizate de către Centrul European pentru prognoze pe medie durată (ECMWF) de la Reading, Anglia, și au un grad de realizare de aproximativ 60%. Este estimată distribuția temperaturilor medii lunare, precum și distribuția cantităților lunare de precipitații, iar fenomenele extreme cu o durată scurtă de manifestare nu pot fi prognozate cu ajutorul acestui produs.

DECEMBRIE

În luna decembrie, temperatura aerului va avea valori medii lunare apropiate de normă, în cea mai mare parte a țării, posibil mai ridicate, local, în sud și în sud-est. Potrivit măsurătorilor de specialitate, media multianuală lunară pentru luna decembrie este de -0,8 grade Celsius, luându-se în considerare parametrii monitorizați în intervalul 1981-2010. Sunt așteptate valori medii de temperatură de până la 3 grade Celsius în Dobrogea, respectiv de până la două grade Celsius, în Banat.

Precipitațiile lunare vor fi, în general, peste normele climatologice, cu excepția zonelor locale din vestul, nord-vestul și sudul țării, unde acestea vor fi apropiate de medii. Media multianuală a precipitațiilor este stabilită la 44,8 litri/metru pătrat pentru luna decembrie. Cele mai mari cantități de precipitații sunt estimate în Maramureș (până la 92 l/mp), Oltenia (până la 87 l/mp), Crișana și Banat (până la 70 l/mp).

IANUARIE

Vremea în ianuarie 2017 va fi apropiată de normalul perioadei în sudul, sud-estul și, local, în vestul teritoriului, iar în rest temperaturile se vor putea situa sub media climatologică. Cele mai scăzute temperaturi medii se vor înregistra în zona Transilvaniei (între—7 grade și—1 grad) și Moldovei (între—6 grade și—1 grad), iar valori termice medii mai ridicate se vor consemna în Dobrogea, respectiv între—1 grad și două grade Celsius.

Cantitățile totale de precipitații vor fi apropiate de norme local în est și sud-est, și se vor situa, în general, peste media climatologică în restul țării, stabilită la 33,6 l/mp. Cele mai mari cantități de precipitații se vor consemna în Maramureș (până la 74 l/mp), Oltenia (57 l/mp), Banat și Crișana (până la 54 l/mp) și Transilvania (49 l/mp).

FEBRUARIE

În luna februarie, valorile medii lunare ale temperaturii aerului vor fi apropiate de normă în cea mai mare parte a țării. Media valorilor termice pentru luna februarie se situează la—1 grad Celsius. Temperaturile medii vor fi cuprinse între—5 grade și zero grade Celsius, în Transilvania și Moldova. În același timp, valori pozitive, de până la două grade Celsius, se vor consemna în Dobrogea, Banat și Oltenia.

Cantitățile totale de precipitații vor avea o tendință spre excedent în vestul și centrul țării, iar în celelalte regiuni vor fi apropiate de normele climatologice, stabilite prin măsurători de specialitate, la 31,6 l/mp. În zona Maramureșului, cantitățile medii de precipitații ar putea ajunge la 57 l/mp, în Oltenia la 55 l/mp, iar în Banat și Crișana la 50 l/mp. Totodată, în Dobrogea cantitățile de precipitații sunt estimate între între 13 și 26 l/mp, iar în Muntenia între 20 și 29 l/mp.

Comments

comments