Un act normativ publicat recent în Monitorul Oficial stabileste ziua de 24 ianuarie ca zi de sărbătoare naţională în care nu se lucrează.

Legea nr. 171/2014 pentru declararea zilei de 24 ianuarie, Ziua Unirii Principatelor Române, ca zi de sărbătoare naţională a fost publicată în Monitorul Oficial nr.922 din 18 decembrie 2014 şi a intrat în vigoare cu 21 decembrie 2014.

Conform dispoziţiilor din Codul Muncii nerespectarea acestor prevederi legale constituie contravenţie şi dă dreptul inspectorilor de muncă cu atribuţii în domeniul relaţiilor de muncă din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă Argeş să sancţioneze angajatorii cu amendă de la 5.000 la 10.000 lei.

Dispoziţiile articolului menţionat reprezintă regula, excepţia este enunţată la art. 140 şi art. 141 din acelaşi act normativ care prevede că, acestea nu se aplică în unităţile sanitare şi pentru cele de alimentaţie publică precum şi în cele în care activitatea nu poate fi întreruptă, ea având un caracter continuu, de permanenţă.

Astfel, în unităţile sanitare şi de alimentaţie publică se pot stabili programe de lucru adecvate în scopul asigurării asistenţei sanitare şi, respectiv, a aprovizionării populaţiei cu produse alimentare de strictă necesitate.

Acestor categorii de salariaţi care prestează activitate în ziua de 24 ianuarie li se va asigura compensarea cu timp liber corespunzător în următoarele 30 de zile (art. 142 alin. (1) din cod). Dacă din motive justificate nu se acordă zile libere, salariaţii beneficiază ca soluţie alternativă, de un spor ce nu poate fi mai mic de 100% din salariul de bază corespunzător muncii prestate în programul normal de lucru.

Nimic nu se opune ca prin negociere colectivă sau/şi individuală să se stabilească soluţii mai favorabile pentru salariaţii aflaţi în situaţiile la care se referă art. 140 şi art. 141 din codul muncii, republicat.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI