Anamaria Trandafir, tânăra și talentata interpretă de muzică populară aflată la porțile afirmării. Anamaria Trandafir (n. 27 decembrie 1998, Pitești) este una dintre tinerele talente argeșene care bate cu stăruință la porțile afirmării în muzica populară.

Iubește acest gen de muzică din copilărie, în casa ei din comuna Bascov, muzica populară având un loc important în viața familiei. Tatăl, Marian Trandafir, toboșar, a cântat în orchestra armatei, iar apoi în trupe de muzică populară la diferite evenimente, iar mama sa, Niculina, fredona muzică populară prin casă toată ziua, casnică fiind. Tobele tatălui erau instrumentele de joacă ale Anamariei, iar cântecul mamei era cel pe care somnul venea foarte ușor.

Prima reprezentație a fost la Creșa din Găvana, la o serbare a grupei. Cu mare plăcere își aduce aminte de prima piesă interpretată: Nu mi-e frică de bau-bau!

Părinții o înscriu la vârsta de cinci ani la Palatul Copiilor din Pitești, la clasa de orgă a prof. Claudiu Pană, curs pe care îl va urma trei ani. În aceeași perioadă face și un curs de canto clasic cu dna prof. Petruța Pană.

Sorin Dobrin, un instrumentist deosebit, este omul care a văzut în ea un potențial talent și care i-a deschis drumul spre muzică. În casa tatălui ei din Bascov este un studio de înregistrări, iar Sorin Dobrin este inginerul de sunet, pe aici trecând nenumărați soliști și instrumentiști pe care-i asculta cu mare plăcere.

Perioada școlară este una dintre cele mai frumoase etape ale vieții. Școala primară, gimnazială, dar și liceală sunt absolvite la Liceul de Arte piteștean „Dinu Lipatti”. Se înscrie la clasa de pian a prof. Gheorghița Marinescu, o persoana calmă care se axa foarte mult pe zona muzicală, secundar urmând cursurile de țambal, la clasa prof. Ion Georgescu, țambalul devenind între timp instrumentul ei de suflet.

Ușor-ușor lucrurile încep să se limpezească, găsindu-și drumul când intră în primul an de liceu. Se înscrie la casa de canto popular a prof. Georgeta Chițoran. Este persoana exemplu de la care a învățat foarte mult, pe care o va aprecia și urma toată viața. A fost muza care mi-a arătat cărarea pe care trebuie să apuc, omul potrivit la timpul potrivit. Melodiile interpretate prindeau viață la orele de corepetiție ale prof. Andrei Orășeanu.

Secundar face pian la clasa Victor Buștean. El a fost cel care a reușit să o facă să redescopere pianul, instrument care intrase pentru Anamaria într-un con de umbră. Prof. Victor Buștean este un pedagog deosebit, care pe parcursul orelor de curs îți devine prieten.

Se înscrie la Școala Populară de Arte și Meserii Pitești unde absolvă, în 2012, cursurile de orgă, clasa Marian Oprea și canto popular, clasa Mihaela Chirițescu.

Primul concurs de muzică populară la care participă este Mugurii folclorului argeșean, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Argeș, unde primește o Mențiune, tot Mențiune obținând în 2010 la concursul Speranțe argeșene, secțiunea pian, organizat de Școala Populară de Arte și Meserii Pitești.

Viața își urmează cursul, Anamaria mergând la multe concursuri de gen, unde obține premii importante: Premiul al II-lea, la Concursul Național de Interpretare Muzicală „Dimitrie Cuclin”, ed. a XV-a – Galați (2015), Premiul I, secțiunea muzică, la Concursul Național „Chidia”, ediția a XI-a, organizat de Facultatea de Științe și Arte a Universității Valahia din Târgoviște (2016), Premiul I la Concursul național de Muzică Ușoară, Populară și Clasică „Sound Music Fest”, ediția I, Pitești (2017).

Piesele prezentate au fost pregătite cu prof. Georgeta Chițoran, repertoriul din Argeș-Muscel fiind cel care a primat. Doinele: „Trecu-i dealul-n codru drag”, „Doina Străinului”, „De când maica m-a făcut” sau piesele ritmate: „Toată lumea-mi zice mie”, „Puiule de-al mândrii dor”, „La umbră de liliac”, „Luncă, luncă”, „Frunzuliță foi din vii” sunt piesele cu care s-a remarcat de-a lungul timpului.

Cântă în spectacolul de gala al Mugurilor folclorului argeșean, în 2013, la Teatrul Al. Davila din Pitești, cu Orchestra de muzică populară „Doina Argeșului” (dirijor: Virgil Iordache), ca din 2015 să colaboreaze permanent cu Ansamblul folcloric „Doina Bascovului” al Casei de Cultura „Adriana Trandafir” – Bascov (dirijor: Cătălin Iancu, manager: Lorena Toma). La deschiderea Casei de Cultură din Bascov, în 2012, a fost aleasă să o primească cu pâine și sare pe actrița Adriana Trandafir (pentru că purtau același nume, dar fără nicio legătură de rudenie), cea care se identifică cu Bascovul, numele ei purtându-l astăzi așezământului cultural local.

Frumusețea interioară și exterioară o ajută să câștige concursurile Miss Boboc din cadrul Liceului de Arte Dinu Lipatti din Pitești (2014), Miss Dragobete (2017), organizat de Primăria Ștefănești-Argeș, Anotimpul Primăvara (2017), din carul alegoric ce a deschis cea de-a 40-a ediție a „Simfoniei Lalelelor” de la Pitești.

Are nenumarate apariții pe scene de spectacol, dar și la televiziuni locale și naționale cu Doina Bascovului și alte orchestre, unde-i întâlnește pe artiștii: Cristina Turcu Preda, Petrică Mâțu Stoian, Maria Dragomiroiu, Daniela Cernea și mulți alții.

Actualmente este studentă în anul al II-lea în cadrul Facultății de Teologie, Litere, Istorie și Arte, secția Pedagogie muzicală, Universitatea din Pitești, membră în Senatul UPIT, având și bursă de merit. Este îndrumată de prof. dr. Gheorghiță Stroe, coordonatorul departamentului, profesor cu care a lucrat de la cls. I, când a intrat la Liceul de Arte „Dinu Lipatti” din Pitești.

Se vede după finalizarea studiilor profesoară de muzică la o școală din Argeș, dorind să pregătească generații de copii și să transmită cântecul popular mai departe, așa cum și ea l-a primit de la profesorii ei.

În paralel își dorește continuarea activității în cadrul Ansamblului folcloric „Doina Bascovului, entitate care a șlefuit-o și perfecționat-o, ansamblul devenind o a doua familie.

Își dorește, anul viitor, să reunească toate piesele înregistrate într-un album și să-l ofere tuturor celor care iubesc muzica populară.

Încheiem cu un mesaj din lucrarea de atestat, lucrare pe care Anamaria Trandafir a susținut-o la încheierea liceului, în 2018, mesaj edificator pentru a vedea caracterul și sufletul unui artist aflat la început de drum: …pentru mine cântecul tradițional românesc reprezintă cea mai ușoară modalitate de a ajunge la sufletele oamenilor, de a transmite sentimente, dar și un mod de exprimare”.

Comments

comments