Evoluţia pieţei imobiliare din Piteşti: apartamentele se vând cu 600 de euro/mp, casele cu 620 de euro/mp, iar un teren în zona centrală sare de 500 de euro/mp

Darian DRS SA, cel mai important jucător independent de pe piaţa de evaluări din România, lansează studiul „Analiza pieţei imobiliare şi Indicele Imobiliar DARIAN”.

Studiul cuprinde toate cele 40 de oraşe – reşedinţă de judeţ şi municipiul Bucureşti şi analizează evoluţia pe fiecare sector al pieţei imobiliare. Aceasta este singura analiză exhaustivă cu acoperire naţională care ia în considerare preţurile de tranzacţionare.

„Piaţa imobiliară românească din prima jumătate a anului 2015 se află pe o trend ascendent pe toate sectoarele imobiliare. Cel mai bun semnal al revenirii pieţei imobiliare este dat de interesul manifestat atât de investitori noi pe piaţa din România, cât şi de revenirea celor care aveau proiecte la noi în ţară şi care, în ultima perioadă, au „hibernat”. Ne aşteptăm în perioada următoare la o creştere a stocului de proprietăţi pe toate sectoarele pieţei imobiliare.

Este de aşteptat ca trendul pozitiv din prima parte a anului să se continue şi în cea de-a doua şi, în viitorul apropiat, asistând până la finalul anului în curs şi începutul anului 2016, la finalizarea unor proiecte începute în această perioadă, dar şi la demararea altor proiecte de anvergură, atât la nivelul Capitalei, cât şi în restul ţării. Se poate considera că piaţa imobiliară din ţara noastră şi-a învăţat lecţia şi a trecut pragul maturizării”, susţin specialiştii de la Darian.

În zonele centrale din Piteşti, precum Ultracentral, Popa Şapcă, Calea Bucureşti, Eremia Grigorescu sau Exerciţiu, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 28.000 şi 46.000 euro

Preţul mediu unitar al apartamentelor vechi din Piteşti, în primul semestru al acestui an a fost de aproximativ 607 €/mp, în relativă stagnare faţă de semestrul anterior şi faţă de ultimele 12 luni. Comparativ, la nivel naţional, în decursul ultimelor 12 luni, scăderea preţurilor aferente apartamentelor vechi a fost sub 1%, iar în ultimele şase luni s-a înregistrat un uşor reviriment, de aproximativ 0,1%. Această creştere din ultimele şase luni s-a simţit foarte puţin pe piaţă, de aceea părerea generală a fost mai degrabă de stabilitate a preţurilor. Comparativ cu perioada de început a crizei (anul 2008), preţurile apartamentelor vechi au scăzut cu aproximativ 40% la nivel naţional.

În zonele centrale ale Piteştiului, precum Ultracentral, Popa Şapcă, Calea Bucureşti, Eremia Grigorescu, Exerciţiu, de exemplu, apartamentele vechi cu două camere s-au vândut cu preţuri cuprinse între 28.000 şi 46.000 €, în timp ce pentru acelaşi tip de apartamente din zona de Sud: Prundu, Craiovei, Tudor Vladimirescu, Războieni, Trivale, preţurile au oscilat între 20.000 şi 35.000 €, în funcţie de amenajări, amplasament sau etaj. În zona de Nord: Negru Vodă, Nicolae Bălcescu, Găvana, Bere, Big, preţurile au oscilat între 23.500 şi 37.000 €, în funcţie de amenajări, amplasament sau etaj.

Terenurile din Piteşti se vând cu preţuri cuprinse între 20 şi 550 de euro

Un alt segment al pieţei rezidenţiale – casele – a înregistrat în primul semestru din 2015 un preţ mediu unitar de aproximativ 618 €/mp suprafaţă desfăşurată, în relativă stagnare faţă de semestrul anterior şi faţă de primele şase luni din 2014. Piaţa terenurilor din Piteşti nu a înregistrat modificări în ultimele şase, respectiv 12 luni. În zona centrală, terenurile s-au tranzacţionat la preţuri cuprinse între 150 şi 550 €/mp, iar în zonele periferice, la preţuri cuprinse între 20 şi 53 €/mp.

Chiriile pentru spaţiile de birouri variază cu precădere în intervalul 5 şi 8 €/mp, în funcţie de localizare, dotări, căi de acces, locuri de parcare. În zonele ultracentrale, unde clădirile au un plus de atractivitate, prin expunerea comercială şi calitatea finisajelor, unele chirii depăşesc pragul de 14 de €/mp. Totuşi, în majoritatea cazurilor, chiriile în zona centrală fluctuează între 5 şi 10 €/mp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here