ANAF simplifică Declarația 088 prin eliminarea unor formalităţi inutile

Agenția Națională de Administrare Fiscală continuă procesul de debirocratizare și propune o noua Declarație 088 simplificată prin numărul mai mic de întrebări, scutirea deținătorilor codului de TVA de obligația redepunerii declarației și eliminarea unor formalități inutile.

La debirocratizarea procesului contribuie eliminarea obligației depunerii cazierul fiscal și apostilării diplomelor de studii, încadrarea veniturilor administratorilor în categorii generice fără precizarea sumelor și simplificarea declarării situațiilor de insolvență.

ANAF a inițiat aceste modificări în urma dialogului cu reprezentanții mediului de afaceri și după ce a identificat soluții pentru corelarea unor seturi de date deja stocate în bazele de date interne.

Pe lângă obiectivele majore de creștere a conformării voluntare și de combatere a evaziunii fiscale, ANAF urmărește și asigurarea unui program de cooperare și consultare cu mediul de afaceri în vederea identificării problemelor și stabilirii în comun a unor soluții care să permită eficientizarea activității administrative. În acest context, urmare analizării efectelor și influențelor aplicării procedurii de evaluare a intenției și a capacității persoanelor impozabile de a desfășura activități economice în sfera TVA, precum și analizei propunerilor venite din partea mediului de afaceri în legătură cu aceasta, a fost elaborat un proiect de ordin care modifică și completează atât ordinul în vigoare, cât și anexa – Declarația 088 – simplificată în raport cu cea existentă.

https://www.anaf.ro/…€ヲ/hY_LDoIw…€ヲ/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here