ANAF anunţă modificări la Codul fiscal în ceea ce priveşte impozitul pe profit

ANAF informează că prin Legea nr. 177/2017 privind aprobarea OUG nr. 3/2017 pentru modificarea şi completarea Legii nr. 227/2017 privind Codul fiscal publicată in MO nr. 584/21.07.2017 au fost aduse modificări şi completări in ceea ce priveşte impozitul pe profit, după cum urmează :

Eliminarea din sfera plătitorilor de impozit pe profit a asociaţiilor de proprietari care efectuează doar incasarea cotelor de contribuţie la cheltuielile asociaţiei de proprietari.
Răman in sfera plătitorilor de impozit pe profit asociaţiile de proprietari constituite ca persoane juridice şi asociaţiile de locatari recunoscute ca asociaţii de proprietari care obţin venituri din exploatarea proprietăţii comune, potrivit legii (de exemplu venituri din inchirierea spaţiilor deţinute de asociaţiile de proprietari).
Art. 13 alin. (2) lit. k) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Se aduc precizări pentru persoanele juridice plătitoare de impozit pe venitul microintreprinderilor care au subscris un capital social de cel puțin 45.000 lei şi optează să aplice impozit pe profit (art. 48 alin.5² din Codul fiscal), in vederea aplicării facilităţii de scutire a profitului reinvestit, după cum urmează :
– iau in considerare profitul contabil brut cumulat de la inceputul trimestrului in care aceştia au devenit plătitori de impozit pe profit;
vor aplica facilitatea de scutire de impozit a profitului reinvestit in activele prevăzute in subgrupa 2.1., respectiv in clasa 2.2.9. din Catalogul privind clasificarea și duratele normale de funcționare a mijloacelor fixe, aprobat prin HG nr. 2139/2004, puse in funcţiune incepand cu trimestrul in care au devenit plătitori de impozit pe profit.
Art. 22 alin.(4) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal

Au fost adăugate şi alte situaţii in care cheltuielile privind bunurile de natura stocurilor sau a mijloacelor fixe amortizabile constatate lipsă din gestiune ori degradate, neimputabile, precum și taxa pe valoarea adăugată aferentă, sunt deductibile la calculul rezultatului fiscal, după cum urmează :

(…) 4. alimentele destinate consumului uman, cu data-limită de consum aproape de expirare, altele decât cele aflate în situațiile/condițiile prevăzute la pct. 1 și 2, dacă transferul acestora este efectuat potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare; 5. subprodusele de origine animală, nedestinate consumului uman, altele decât cele aflate în situațiile/condițiile prevăzute la pct. 1 3, dacă eliminarea acestora este efectuată potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
6. produsele agroalimentare, devenite improprii consumului uman sau animal, dacă direcționarea/dirijarea vizează transformarea acestora în compost/biogaz sau neutralizarea acestora, potrivit prevederilor legale privind diminuarea risipei alimentare;
7. alte bunuri decât cele aflate în situațiile/condițiile prevăzute la pct. 1 – 6, dacă termenul de valabilitate/expirare este depășit, potrivit legii.
Art. 25 alin. (4) lit. c) din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.