ANAF anunță controale aprige la cumpărarea de mașini second-hand

Direcţia Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul Fiscului anunţă că în următoarea perioadă se vor intensifica controalele asupra transporturilor de autovehicule second-hand și vor fi verificate în amănunt toate documentele de proveniență. Mai mult, inspectorii antifraudă vor controla şi tranzacțiile aferente în numerar.

Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) din cadrul ANAF atrage atenția asupra ofertelor de vânzare a autovehiculelor de ocazie neînmatriculate, care provin din alte state ale Uniunii Europene. Astfel, pentru a nu fi implicat într-o înșelăciune se recomandă evitarea plății în numerar. De asemenea, cumpărătorul ar trebui:
1. să solicite toate documentele care atestă transferul dreptului de proprietate asupra autoturismului;
2. să verifice dacă prețul inițial de pe factura de achiziție din statul membru de origine este mai mic decât prețul final solicitat de vânzător. Dacă TVA (Mwst/WATT/BTW/IVA) de pe factura inițială este 0, prețul de pe factura emisă de firma românească revânzătoare trebuie să includă TVA (19%), cu excepția precizării direct pe factură1 a aplicării regimului de TVA la marja de profit;
3. să se asigure că firma vânzătoare are cod românesc de identificare fiscală, dacă se emite factură fiscală pentru un autoturism vândut de pe teritoriul României (parc auto, târg, website-uri de anunțuri etc).

”În cazurile de fraudă cu TVA, trebuie știut că proprietarii unor autoturisme cumpărate cu evitarea plății TVA vor furniza instituției, care instrumentează dosarul fraudei, explicații detaliate atât despre tranzacție, cât și despre gradul de cunoaștere al situației, conform jurisprudenței legislației europene în materie”, transmite Direcția Generală Antifraudă Fiscală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here