ANAF a început poprirea conturilor pentru restanțe. Primii contribuabili vizați au fost cei din Horeca

ANAF a început poprirea conturilor pentru restanțe. Primii contribuabili vizați au fost cei din Horeca. ANAF a început recuperarea datoriilor la de contribuabilii care au acumulat restanţe de plată. Astfel, doar în luna ianuarie ANAF a trimis peste 130.000 de somaţii de plată şi a blocat peste 43.000 de conturi bancare.

Practic persoanele fizice și juridice aflate în această situație nu au mai putut efectua plăti decât în numerar. Asta dacă aveau bani cash puși deoparte.

Hotelurile şi restaurantele sunt printre principalele sectoare care s-au trezit cu popriri pe conturi pentru că nu şi-au plătit dările la stat, potrivit datelor din piaţă.

„Toată aceste firme sunt afectate puternic în momentul în care ei nu au concediat salariații atunci plățile de salarii s-au făcut, taxele și impozitele curg. E o problema pentru aceste firme. Ne place sau nu acesta este rolul acestei instituții trebuie să colecteze taxele și impozitele pe care le datorează contribuabilul către stat.” a precizat pentru Antena 3 Adrian Bența, consultant fiscal.

Somaţia de plată este practic primul pas către executarea silită, contribuabililul având la dispoziţie 15 zile pentru a-şi plăti datoria. După 15 zile, dacă datoria nu a fost achitată sau eşalonată se continuă măsurile de executare silită.

Datornicii mai au la dispoziție 3 săptămâni, până pe 31 martie, să ceară ANAF eşalonarea sumelor restante, adică pot să ceară Fiscului să le permită să plătească puţîn câte puţîn din datorii, pe o perioadă mai lungă de timp.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here