Notăriţa Ana Stan se numără, indiscutabil, printre oamenii Argeşului ce reprezintă exemple de urmat în ce priveşte viaţa profesională şi personală, dar, mai ales, implicarea în viaţa socială, culturală şi politică a locurilor sale natale. Fiică a comunei Băbana, notăriţa este căsătorită cu omul de afaceri George Stan şi are doi băieţi, unul încă licean, celălalt deja student. Este absolventă a Şcolii Generale din comuna Băbana şi, în 1983, a Liceului de Ştiinţe ale Naturii „Zinca Golescu”, acum Colegiu Naţional. În anul 1991 a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universităţii Bucureşti – Profilul Ştiinţe Juridice, Specializarea Drept, după care a lucrat, până în 1999, în funcţia de consilier juridic. Atunci a făcut pasul decisiv către actuala sa carieră şi, de aproape 15 ani este notar public în Piteşti. Dincolo de activitatea sa profesională, pentru care a fost apreciată mereu, a ţinut să se implice activ în activităţi extraprofesionale, în cauze sociale şi umanitare, în sprijinirea tinerelor talente argeşene şi a cazurilor sociale speciale.

Prima femeie Preşedintă a Clubului „Rotary”, Piteşti

Din 2005 este membru al „Rotary Club” Piteşti, postură din care s-a dedicat activităţilor şi proiectelor caritabile specifice ONG-ului ce face parte din Fundaţia Internaţională a Clubului „Rotary”, o organizaţie de lideri în afaceri şi profesiuni, ce furnizează servicii umanitare şi aplică standarde etice înalte, ajutând la construirea bunăvoinţei şi păcii mondiale. În perioada 2009-2010 a condus Clubul în calitate de Preşedinte, fiind prima femeie Preşedinte a Clubului din Piteşti, perioadă în care a avut ocazia să facă acţiunile Clubului şi mai cunoscute prin diverse proiecte. Printre acestea s-au numărat un schimb cultural de tineri din diferite ţări ale Europei – şi nu numai – găzduind în propria casă un tânăr din Brazilia care, pentru un an a venit să locuiască şi să studieze în România şi „Ştafeta Ciclistă” organizată la nivel naţional şi preluată în Argeş de un grup entuziast de tineri cu care a defilat prin faţa Primăriei şi a Prefecturii, încercând să îndemne lumea la un stil de viaţă sănătos şi cerând Administraţiei Locale să construiască piste pentru biciclişti. Un alt proiect promovat, devenit apoi proiect naţional şi internaţional, a fost „Salvaţi inima unui copil”, prin intermediul căruia un număr de 5 copii au fost operaţi gratuit pe cord la o clinică de specialitate din Israel. Pentru strângerea fondurilor necesare a organizat un Concert de caritate susţinut de maestrul Gheorghe Zamfir şi Filarmonica din Piteşti, reuşind să adune la Casa de Cultură a Sindicatelor din Piteşti un public extrem de numeros. Sala a fost neîncăpătoare pentru spectatorii şi sponsorii ce au donat sume importante de bani pentru susţinerea proiectului. În mai 2010, împreună cu un grup inimos de rotarieni piteşteni şi nu numai, a fost în Israel, unde a parafat înfrăţirea Clubului din Piteşti cu un alt Club din Tel-Aviv, împreună cu care s-a derulat Proiectul „Salvaţi inima unui copil”.
În toată perioada de conducere a Clubului „Rotary”, dar şi după aceea,  a  susţinut şi încurajat tineri adolescenţi talentaţi şi cu merite deosebite prin acordare de burse şi sponsorizarea diverselor proiecte ale acestora: Festivalul de film artistic de scurt metraj şi animaţie – 3 Fest, organizat de Ania Cazan, Concursul Naţional de Oratorie organizat de Clubul „Interact” Piteşti, sponsorizarea tânărului Iulian Nicolae Selea pentru a participa la un concurs de muzică uşoară din Napoli – Italia, în urma căruia tânărul a câştigat Locul I şi Premiul special al juriului. A contribuit la organizarea Balurilor anuale de caritate ale Clubului, din fondurile obţinute acordându-li-se burse de merit elevilor talentaţi de la Liceul „Dinu Lipatti” – Piteşti, proiect derulat sub denumirea „Viitorul unui copil este în mâinile noastre”.

Prietena micilor pictori de la Corbeni

Tot în calitate de rotarian a sprijinit scriitorii şi artiştii argeşeni, un bun exemplu fiind Elisaveta Novac, cunoscut poet şi scriitor argeşean, pe care a ajutat-o să publice diverse lucrări şi reviste, precum şi colaborarea strânsă cu micii pictori de la Clubul de pictură „Culoare şi vis” – Corbeni, condus de d-na prof. Elena Stoica, lucrările micilor artişti fiind deseori licitate în cadrul Balurilor de caritate.
În anul 2008 a devenit membru-fondator al Fundaţiei „Lumină în Suflet”, împreună cu care a mediatizat şi organizat Proiectul „Dăruieşte! Mâine poţi fi chiar tu pacientul”. Evenimentul, desfăşurat la Teatrul „Davila”, a avut drept scop strângerea de fonduri pentru achiziţionarea de aparatură medicală destinată Spitalului „Dr. Ion Crăciun” din Călineşti, în încercarea de a salva acest spital de la desfiinţare.
În anul 2011 s-a decis să intre în politică, alegând doctrina Partidului Democrat- Liberal, unde, ca Preşedinte al Comisiei de Statut, Etică şi Litigii din cadrul PDL Piteşti, a făcut parte din Biroul Permanent Judeţean până în august 2013. Din septembrie 2012 a asigurat şi interimatul la conducerea Organizaţiei de Femei a PDL Argeş, iar în decembrie 2012 a candidat pentru un post în Parlamentul României – Camera Deputaţilor, unde, pe Colegiul 7 Piteşti l-a avut drept contracandidat pe copreşedintele USL – Daniel Constantin. În ciuda timpului foarte scurt de campanie şi a notorietăţii contra-concurentului său, a făcut o „figură frumoasă”, reuşind să adune 5.200 de voturi.
Deşi s-a retras din politică, a continuat să se implice în cauze sociale, iar anul acesta a organizat prima ediţie a „Crosului Rusaliilor” în Pădurea Trivale, pentru a promova acest brand local – Pădurea Trivale, dar şi pentru a îndemna tinerii şi vârstnicii să practice orice formă de sport.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI