Caz incredibil la Piteşti! Deşi la prima vedere pare un banc cu poliţişti, cazul este unul cât se poate de real, iar amenda pe care un agent de la Poliţia Locală Piteşti i-a aplicat-o unui bătrân de 76 de ani pentru că a înjurat un câine, după ce patrupedul îl trântise la pământ, este nemaiîntâlnită în istoria Poliţiei, nu doar române, ci de pe întreg Mapamondul. Luna trecută, mai exact pe 23 noiembrie, agentul Poliţiei Locale Piteşti, Dan Coca, se afla într-o misiune de patrulare pe strada Negru Vodă din zona de nord a Piteştiului. La un moment dat, în faţa blocului B4, pe lângă urechea poliţistului au început să şuiere tot felul injurii şi expresii jignitoare. Pentru că era vorba, totuşi, de un atac ce putea răni grav onoarea şi demnitatea cuiva, agentul Dan Coca, fără să mai ceară întăriri, a intervenit de unul singur în aplanarea conflictului, chiar dacă viaţa sa putea fi pusă în pericol… Ajuns la locul faptei, poliţistul a făcut o descoperire şocantă: conflictul se purta între un bătrânel de 76 de ani şi un câine, care îl trântise la pământ pe octogenar chiar în faţa scării blocului.
După cum se cere în astfel de situaţii, s-a trecut la interogarea părţilor aflate în conflict, numai că agentul nostru şi-a dat imediat seama cine se face vinovat de acele injurii! Cum câinele nu putea să înjure, era clar ca lumina zilei că moşul este cel care „a proferat injurii şi expresii jignitoare împotriva altor persoane, de natură să lezeze demnitatea şi onoarea acestora“, după cum a notat agentul constatator Dan Coca în procesul-verbal de contravenţie. Pentru această faptă, zelosul poliţist comunitar i-a mai ars moşului şi o amendă de două milioane lei vechi, asta ca să-l înveţe minte ce înseamnă să se poarte frumos şi civilizat în societate, chiar şi atunci când intră în conflict cu un câine, o pisică şi alte jivine care trăiesc din plin pe lângă blocurile din Piteşti.
Mai mult decât atât, după ce i-a aplicat amenda de două milioane, adică aproape jumătate din pensia omului, poliţistul nu a binevoit, deşi era obligat să facă asta, să treacă în procesul- verbal posibilitatea achitării a numai jumătate din sumă, în termen de 48 de ore.

„Câinele avea botniţă, dar era foarte mare şi m-a ţinut la pământ circa 3 minute… Când m-am ridicat, într-adevărat, am spus: Fir-ai al dracului de câine…“

Deşi în vârstă şi bolnav, Radu Iacob nu a vrut însă să lase lucrurile aşa, la bunul plac al unui poliţist comunitar, şi a depus plângere, săptămâna trecută, la Judecătorie împotriva respectivului proces-verbal, pentru anularea amenzii, considerând că aceasta nu e nici temeinică, nici legală. „În fapt, sunt o persoană în vârstă de 76 de ani şi sunt bolnav, mă deplasez foarte greu în baston şi sunt cardiac, iar în data de 23.11.2013, când am ieşit din scara blocului, am fost lovit de un câine care m-a trântit la pământ, fiind ajutat să mă ridic de patru persoane. Câinele avea botniţă, dar era foarte mare şi m-a ţinut la pământ circa 3 minute, până ce au intervenit cele patru persoane care m-au ajutat. Când m-am ridicat, într-adevărat, am spus „Fir-ai al dracului de câine“. Procesul-verbal nu indică însă persoanele cărora le-aş fi adus injurii, menţionând doar faptul că „am proferat expresii jignitoare împotriva altor persoane“, neindicând numele acestora sau în ce fel le-aş fi lezat onoarea şi demnitatea. Mai mult, procesul-verbal nu e semnat de mine, iar pe martorul indicat acolo nu îl cunosc şi alte persoane la incident nu au fost de faţă, decât cele patru femei care m-au ajutat! Mai mult, procesul-verbal este lovit de nulitate absolută, deoarece agentul constatator nu a menţionat că pot plăti jumătate din suma cu care am fost amendat, conform art. 16 (1) din OG 2/2001. Faţă de aceste considerente şi având în vedere că sunt o persoană în vârstă şi cu multe probleme medicale, neputând să mă deplasez decât foarte greu, solicit în principal, admiterea plângerii aşa cum a fost formulată, anularea procesului-verbal, şi exonerarea mea de la plata amenzii în suma de 200 de lei, iar în subsidiar înlocuirea amenzii contravenţionale cu avertisment. Semnat Radu Iacob“.
Fără a mai face alte comentarii la această amendă, cea mai ciudată acordată vreodată, credem că este cazul ca primarul Piteştiului să intervină şi să rezolve această problemă, pentru că, pe lângă aberaţiile trecute de poliţistul comunitar în procesul-verbal, bătrânul este destul de bolnav şi nu va putea sta prin tribunal să dovedească, până la urmă… ce? Faptul că un poliţist, plătit din bani publici, şi-a bătut joc de un bătrân!!! Mai ales că Radu Iacob, victima în cauză, nu e vreun om al străzii. Domnul este istoric şi cercetător autodidact, un vechi colaborator al Muzeului Judeţean, pentru care a făcut numeroase donaţii de piese istorice de valoare, pe care a riscat să le păstreze şi să le ascundă de comunişti, în perioada în care cei ce aveau astfel de preocupări erau incriminaţi. Printre obiectele păstrate se numără şi un bust al lui Ionel I. C. Brătianu, executat în bronz de celebrul sculptor Ion Jalea, în anul 1926, o piesă de mare valoare, ce a ajuns înapoi „acasă“, la conducerea centrală a Partidului Naţional Liberal. Este greu de crezut că un astfel de om, cu o asemenea calitate morală, ar fi fost capabil să înjure ca la uşa cortului, aşa cum susţine respectivul agent al Poliţiei Locale.

Comments

comments

DISTRIBUIȚI