Ambasadorul României în Marea Britanie, Ion Jinga, originar din Câmpulung, a ironizat ziarele de dreapta, dar și politicieni britanici care veniseră la aeroporturi de Anul Nou pentru a aștepta "valurile de imigranți români" veniți la muncă și i-a comparat cu personajele tragicomice din capodopera lui Samuel Beckett, "Așteptându-l pe Godot", scrie joi The Guardian. Jinga a spus că politicienii și ziariștii prezenți pe aeroportul Luton au așteptat cu disperare sosirea a milioane de români șomeri doar pentru a fi întâmpinați de două-trei persoane sosite din România care aveau deja locuri de muncă. Într-un articol pe care l-a publicat în The Huffington Post, Jinga a scris: "Pare-se că o nouă versiune a (capodoperei) Așteptându-l pe Godot este reinventată de către o parte a presei britanice și de către unii politicieni care așteaptă disperați sosirea a milioane de români după 1 ianuarie 2014„. „Ziariști și distinși parlamentari britanici care s-au dus la aeroportul Luton la 1 ianuarie… au descoperit că doar doi români au venit în Marea Britanie pentru a profita de înlăturarea restricțiilor și ambii au oferte ferme privind un loc de muncă — unul spală mașini, iar altul este medic în Essex. Marea majoritate a pasagerilor erau români care se întorceau la serviciu după ce-și petrecuseră Crăciunul cu familiile, în țară, sau britanici care veneau acasă după ce fuseseră să schieze în Munții Carpați“, a mai scris ambasadorul român la Londra.
Jinga a adăugat că o parte a presei britanice a lansat „o campanie de presă insultătoare împotriva românilor", campanie care nu se bazează pe evidențe. „Majoritatea românilor care au venit în Marea Britanie au făcut-o ca să muncească, nu pentru a obține beneficii sociale. Pledăm totodată în favoarea oamenilor onești și muncitori, care plătesc impozite și contribuie (la bunul mers al) societății“, a mai scris Ion Jinga.
Înaltul diplomat român a menționat totodată că, la fel ca mulți alți români, și-a invitat prieteni români să petreacă alături de el Crăciunul. „Cum toate cele trei persoane vor părăsi Marea Britanie în următoarele două zile, sper că nu vor fi contabilizate la milioanele de români care sunt așteptați să invadeze insula'“, remarcă el ironic.
România a aderat la Uniunea Europeană în 2007, iar Jinga a precizat că majoritatea celor care au dorit să muncească în afara granițelor propriei țări au făcut-o deja. „Ținând cont de faptul că potențialul de a 'exporta' muncitori se apropie de zero în România și că țara mea are acum economia cu cea mai rapidă creștere din Uniunea Europeană, este puțin probabil ca ridicarea restricțiilor de la 1 ianuarie 2014 să ducă la o creștere masivă a numărului românilor care vin în Marea Britanie“, a conchis diplomatul român. (AGERPRES)

Comments

comments

DISTRIBUIȚI