Alpinistul piteştean Teofil Vlad, pe cel mai înalt vârf al Planetei, Everest. Expediţie de succes în Himalaya. Expediţia “Nepal – Everest Summit” reprezintă un succes pentru România şi alpinistul piteştean Teofil Vlad. El a ajuns azi-noapte pe Vârful Everest – 8.848 metri şi înapoi în Tabăra 4 (C4).

Anunţul a fost făcut de colegul şi prietenul său, Szolt Torok: “Este o mare bucurie să anunţ această ştire. De acum Teo, ori de câte ori va reveni în Himalaya, se va uita cu alţi ochi la punctul acela cel mai înalt… Ştiind că pe pământ nu există un loc mai înalt decât cel pe care tocmai l-a atins. Sunt bucuros şi mândru de prietenul meu pentru această realizare şi îi felicit pe cei care l-au sprijinit!”

Noaptea trecută, Teo Vlad a început ascensiunea finală pe Everest din C4 – situat la aproape 8.000 m. Ultimul efort a însemnat aproximativ 900 m, până la 8.848 m, cu o viteză de circa 100 m diferenţă de nivel pe oră. În anumite zone, din cauza îngustimii creastei, alpiniştii aflaţi în ascensine au fost nevoiţi să aştepte unii după alţii, ceea ce a însemnat timp preţios pierdut şi expunere la un risc foarte mare, dat fiind că această altitudine este periculoasă pentru organismul uman din cauza oxigenului foarte puţin.

Potrivit aplinistului Szolt Torok, acum urmează coborârea rapidă în C3, apoi coborârea în C2. Coborarea în C1 este totuşi, deşi lipsită de sectiuni abrupte, foarte obositoare după vârf! Teo va avea de trecut apoi o porţiune riscantă, vestita Cădere de Ggeata Cumbu. După aceste sectiuni se poate sărbători în Tabara de Bază la 5360 m altitudine.

Pentru alpinistul piteştean, Everestul este al doilea succes de răsunet în numai câteva luni. Recent, el a cucerit Vârful Pumori, tot din Himalaya (7.160 metri). Expediţia pe cel mai înalt vârf al lumii a început în martie şi a durat peste două luni. Teo a dus cu el şi misiunea “Climb Again”, care presupune sprijinul tinerilor nevăzători de a încerca şi chiar performa în alpinism.

“Sunt pregătit, fizic şi psihic, să urc acolo sus, pe cel mai mare gigant al lumii. Acest proiect, Expediţia Viva Everest, este, pe de o parte, un vis din copilărie, dar miza care mă provoacă cel mai tare, în această călătorie, este să atrag atenţia asupra misiunii Climb Again. Toate minunăţiile pe care Claudiu Miu le face acolo la sală trebuie să fie cunoscute, astfel încât tinerii membri ai Lotului Naţional de Paraclimbing să aibă vizibilitatea necesară şi încurajările atât de utile pentru a continua să se caţere. M-am convins că se poate, deşi mulţi dintre componenţii lotului se laudă că văd 2-3%”, a declarat Teo Vlad.

”Cauza Climb Again este una care merită promovată. Dacă anul trecut am avut o realizare sportivă importantă, care mi-a adus mari satisfacţii personale – premiera pe Pumori, am decis că este momentul să fac ceva care să însemne ceva nu doar pentru mine. Cum alpinismul este unul dintre lucrurile la care mă pricep, cum Everestul este un simbol cunoscut şi înţeles, am decis să transmit mesajul Climb Again urcând pe cel mai înalt vârf din lume. Sper că în acest fel să creştem vizibilitatea în rândul publicului larg asupra activităţii Climb Again”, a mai spus Teo Vlad înaite de plecare.

Teo Vlad lucrează în vânzări, dar şi ca ghid montan şi antrenor de alpinism, fiind şi salvamontist în cadrul formaţiei Salvamont Piteşti. Este căsătorit şi are doi copii, iar pasiunea de pentru căţărat a venit încă din copilărie.

Comments

comments