Alpiniştii Colibăşanu, Gane şi slovacul Hámor-opresc expediția din Himalaya. Riscurile sunt prea mari. Alpiniştii Horia Colibăşanu și colegul său, argeșeanul Marius Gane, membru Salvamont Argeș, împreună cu slovacul Peter Hámor, partenerul lor de urcare, au decis să oprească expediţia pe vârful Dhaulagiri din Himalaya, după ce în urmă cu câteva zile au fost surprinşi în cort de o avalanşă la 6.800 m.

Horia Colibăşanu a relatat, prin telefonul satelit, pentru Radio Romania Actualități, că viaţa le-a fost pusă în pericol, dar au reuşit să se salveze.

Horia Colibăşanu: Eu am fost sub un metru de zăpadă care te apasă cu câteva, probabil, peste 100 de kg. Eram pur şi simplu înconjuraţi, înglobaţi în zăpadă şi dacă nu am fi avut briceagul nu am fi putut ieşi de acolo, pentru că dacă nu tai pânza nu ai cum să ieşi. Nu ni s-a întâmplat niciodată nici mie, nici lui Marius, nici lui Peter, împreună probabil că avem peste 50 de expediţii în Himalaya sau 60. Am stat destul de mult să ne gândim, riscurile au devenit mult prea mari, de neacceptat. Pe baza celor întâmplate şi a prognozei de vreme am decis să oprim expediţia, riscurile sunt nejustificat de mari şi preferăm să ne întoarcem acasă.

Echipa își propusese să deschidă o nouă rută în premieră mondială pe creasta de nord-vest a muntelui Dhaulagiri, de 8.167 de metri, printr-o ascensiune în stilul alpinismului pur, fără oxigen suplimentar şi fără şerpaşi.

Comments

comments