Radio România sărbătorește miercuri, 1 noiembrie, 89 de ani de la primul semnal sonor emis în eter. „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti!”, cu aceste cuvinte a început la 1 noiembrie 1928 difuzarea primei emisiuni a Societăţii de Difuziune Radiotelefonică.

Pe 1 noiembrie 1928 a fost lansat în eter primul semnal radiofonic, urmat de prima emisiune radio oficială, care a debutat prin cuvântul marelui fizician român Dragomir Hurmuzescu. Pe 30 noiembrie 1928 a avut loc primul concert simfonic radiodifuzat susţinut de Orchestra Radio sub bagheta lui Mihail Jora are în program exclusiv Mozart şi Haydn.

Societatea Română de Radiodifuziune este un serviciu public autonom de interes naţional, independent editorial, cu atribuţii de informare, educaţie şi divertisment. Radioul public a demonstrat că este o alternativă solidă la oferta pieţei comerciale, Radio România este cel mai radio din ţară şi se luptă în fiecare minut de emisie să promoveze valorile într-un mod nou şi atrăgător, pentru publicul nou, dar şi pentru cei mai fideli ascultători.

Prima emisiune – La 1 noiembrie 1928 se lansată în eter prima emisiune. Începea cu cuvintele: „Alo, Alo, aici Radio Bucureşti !” şi a fost urmată de un scurt discurs al profesorului Hurmuzescu în care afirma: “În curând, radiofonia va deveni criteriu de judecată a gradului de dezvoltare a unui popor”.

Prima transmisie în direct meci de fotbal a fost făcută în 1933 – jucau echipele României şi Iugoslaviei. La şapte ani de la prima transmsie, în 1935, numărul abonaţilor radio din România atingea 1 % din populaţie, în capitală şi în oraşele mai mari, radioul intrase în modă.

La microfonul radioului s-a lansat Maria Tănase
La microfonul radioului s-a lansat şi Maria Tănase, la 20 februarie 1938, acompaniată de taraful Ion Matache din Argeş, apoi a susţinut în direct un program la emisiunea Ora satului, cu mai cântece româneşti, şi a început să facă înregistrări pentru emisiunile radio.

Din ianuarie 1990 instituţia a evoluat rapid. A început să emită Antena Bucureştilor, devenită din 1998, Radio Bucureşti, apoi s-a înfiinţat Centru de Informare şi Sinteză, devenit ulterior Agenţia de presă RADOR. Din 1992 începe să emită Antena Satelor, singurul post exclusiv pentru mediul rural din Europa.

Pe 15 octombrie 2014, Agenţia de presă Rador a Radio România şi-a lansat noul site, www.rador.ro, destinat tuturor acelora care doresc să se informeze, să se destindă, să studieze şi să se bucure. Astăzi, radioul public înseamnă nouă posturi naţionale, o reţea regională de zece posturi, agenţia de presă Rador, o editură, şase formaţii muzicale, Târgului Internaţional GAUDEAMUS Carte de învăţătură şi Festivalul Internaţional RadiRo.

Radio România este reprezentată din 2011 în structurile de conducere ale Uniunii Internaţionale de Radio şi Televiziune (URTI).

 

Comments

comments