Alertă! Țânțarul tigru asiatic, în mai multe localități din ţară. DSP Argeș recomandă stropiri și în județul nostru

Alertă! Țânțarul tigru asiatic, în mai multe localități din ţară. DSP Argeș recomandă stropiri și în județul nostru. Cercetările efectuate de Institutul Național de Cercetare Dezvoltare Medico-Militară „Cantacuzino” privind fauna de țânțari din România pun în evidență informații de interes pentru sănătatea publică.

Cercetările au fost făcute în localități din județele Constanța, Prahova, Giurgiu, Timiș, Mehedinți și au fost semnalate următoarele:

Prezența speciei Culex Pipiens (țânțarul obișnuit) care este dominant în fauna de culicide din localitățile unde s-a desfășurat investigația. Această specie, cunoscută a fi prezentă pretutindeni în țara noastră, este specia implicată în transmiterea virusului West Nile, responsabil de îmbolnăvirile cu febra infecțioasă West Nile și meningoencefalită.

Prezența, pentru prima dată, a speciei de țânțar Aedes Albopictus (țânțarul tigru asiatic), specie puternic invazivă, diurnă, care este implicată în transmiterea virusurilor febrei Denga, febrei galbene, febrei Zika și febrei Chikungunya. Această specie invazivă de țânțari este instalată în aceste localități semnalate, în populații stabile, dovada: densitate mare a țânțarilor și disconfortul semnalat de populație.

Ca urmare, Direcția de Sănătate Publică face următoarele recomandări:
– intensificarea măsurilor de combatere a vectorilor de către autoritățile locale, cu accent în zonele cunoscute a fi locuri de înmulțire a țânțarilor (parcuri, cimitire, lacuri, etc., inclusiv depozite de anvelope și zone unde staționează TIR-uri), dar și zonele din jurul Spitalelor de Boli Infecțioase, unde pot fi internate cazuri cu boli transmise prin vectori (în perioada viremică).
– substanțele chimice utilizate pentru combaterea vectorilor trebuie să fie active și pentru specia Aedes Albopictus (chiar dacă nu au fost făcute cercetări care să pună în evidență această specie de țânțar în județul nostru).

Cum putem împiedica țânțarii să se înmulțească în preajma noastră?
– prin evacuarea apei din subsoluri;
– prin repararea instalațiilor de apă și canalizare din subsoluri și din apropierea locuințelor;
– prin renunțarea la păstrarea apei în butoaie în curte sau să le protejăm de accesul țânțarilor, acoperindu-le bine cu capace potrivite;
– prin evitarea aruncării la întâmplare a obiectelor care nu ne mai trebuie și în care apa poate stagna;
– prin îndepărtarea permanentă a gunoaielor menajere în care se pot adăposti țânțarii.

Cum să evităm înțepăturile de țânțari?
– purtând îmbrăcăminte cu mâneci lungi și pantaloni lungi, dacă ieșim seara din locuințe sau ieșim seara în parc la plimbare sau când mergem în pădure, la pescuit, în Deltă;
– utilizând substanțe chimice repelente împotriva țânțarilor, comercializate în farmacii (DEET, icaridin/picardin, IR 3535), în concordanță cu instrucțiunile de pe etichetă, pe care să le aplicăm pe părțile descoperite ale corpului;
– împiedicând pătrunderea țânțarilor în casă (plase protecție la ferestre/uși);
– utilizând substanțe insecticide în locuințe/în jurul locuințelor;
– utilizând în locuință aerul condiționat;
– utilizând plase împotriva țânțarilor în jurul paturilor, în cazul în care nu sunt disponibile celelalte măsuri menționate anterior sau dacă dormiți în aer liber;
– acoperind pătuțul copilului sau căruciorul cu plase împotriva țânțarilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.