Alertă sanitară în România! Cuburi de gheață cu sute de bacterii din fecale, vândute în hipermarketuri

Alertă sanitară în România! Cuburi de gheață cu sute de bacterii din fecale, vândute în hipermarketuri. Protecţia Consumatorului a descoperit în mii de pungi cu gheaţă alimentară, comercializate în hipermarketuri, bacterii peste normele acceptate. Aceste bacterii pot proveni din fose sau fecalele animalelor, arată testele de laborator făcute la cererea ANPC, iar în unele cazuri, numărul de germeni depistați a fost și de 12 ori mai mare decât cel permis.

Iată și comunicatul ANPC: ”În perioada 7 – 11 mai, comisarii ANPC au efectuat un control in ceea ce priveste respectarea prevederilor legale in domeniul protectiei consumatorilor, la operatorii economici care produc in unitati proprii gheata alimentara, atat pe raza municipiului Bucuresti, cat si la operatorii economici din judetele Giurgiu si Constanta.

In urma acestei actiuni au fost oprite temporar de la comercializare 1800 kg de cuburi de gheata aflate in depozitele a doi producatori, precum si o cantitate de 5372 pungi cuburi de gheata de 1 sau 2 kg aflate la comercializare in marile magazine. Au fost prelevate esantioane care au fost trimise la analize si suspuse expertizei la Centrul National pentru Incercarea si Expertizarea Produselor Laborator Larex Bucuresti.

Analizele efectuate au determinat modificari ale urmatorilor parametri:
Clostridium perfringers, ufc/100 ml prevazut: 0, determinat: 2 (ambalaj de 1 kg) si 4 (ambalaj de 2 kg)
Bacterii coliforme, ufc/250 ml prevazut: 0, determinat: 284 (ambalaj de 5 kg)
NTG, ufc/100 ml prevazut: 20, determinat: 29 (ambalaj de 1 kg) si 31 (ambalaj de 2 kg)
NTG, ufc/ml la – 22 grade C, prevazut max. 100, determinat: 1245 (ambalaj de 5 kg)
– 37 grade C, prevazut max. 20, determinat: 65 (ambalaj de 5 kg)

Avand in vedere faptul ca analiza in cazul depasirii parametrilor microbiologici excedeaza sfera de competenta a ANPC, institutia va transmite cazul prin Sistemul Rapid de Alerta pentru Alimente si Furaje”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here