Alertă CERT-RO: A revenit campania de tip phishing/scam care vizează clienții serviciilor DIGI Romania.

“În urma unei analize a site-ului pe care era găzduită această campanie malițioasă, efectuată cu sprijinul prietenilor de la ProDefence, am observant faptul că atacatorii găzduiau aici campanii similare, pentru o lungă serie de furnizori de internet (ISP), magazine sau platforme de gaming online, din nu mai puțin de 66 de țări, majoritatea din Europa. Practic, în momentul în care un utilizator ajungea pe acest site, i se identifica adresa IP alocată de ISP. Astfel, după ce stabileau furnizorul de internet al vizitatorului (și implicit țara de origine), atacatorii ii serveau acestuia un scam specific, în funcție de aceste date. Prin urmare, clientului RDS i se afișa scam-ul dedicat Digi, clientului Orange pe cel dedicat Orange, ș.a.m.d. Astfel, așa cum se poate observa din imagine, atacatorii vizează clienții celor mai cunoscuți provideri de internet din România: RDS, UPC, Orange, Vodafone, Telekom, Nextgen”.
Cum ajung utilizatorii pe astfel de site-uri frauduloase? Infractorii cibernetici se folosesc de site-uri sau pagini web compromise, pentru a găzdui pop-up-uri pe modelul reclamelor online, unde ești anunțat că poți câștiga extrem de usor un premiu din partea Digi.
Momeala folosită în această campanie este un sondaj aleatoriu la care doar o 100 de utilizatori “norocosi” au fost extrași ‘la întâmplare’ să primească șansa de a câștiga un terminal Samsung S20, S9 sau iPhone 12.
În momentul când accesezi acea fereastră pop-up, ești automat redirecționat către o pagină web care se folosește de indentitatea vizuală a companiei (RDS), pentru a simula prezența potențialei victime pe site-ul original. Cu toate acestea, la o simplă verificare a adresei pe care am accesat-o se poate observa că sub nicio formă nu ne aflăm pe un canal de comunicare al Digi, domeniul vizitat fiind Winnrs2021[.]click
Asemeni campaniilor precedente, atacatorii folosesc diferite technici de obfuscare pentru a împiedica analiza campaniei de phishing.
În plus, textul este unul destul de corect conceput în limba română, atacatorii fiind de această dată extrem de atenți la detalii.
Un alt element din campaniile anterioare de tip scam pe care îl regăsim aici este inserarea în pagina vizitată a unor imagini care să arate ca o serie de comentarii legitime pe Facebook la acest ‘concurs’, pentru oferi o doză de veridicitate și încredere victimelor.

Comments

comments