Alege simplu și corect tipul de tarif care ți se potrivește! CEZ Vânzare pune la dispoziție 7 tipuri de tarife adaptate la nevoile și stilul de viață al clienților casnici

Fie ca este vorba de o casa de vacanta cu un consum de energie electrica foarte mic sau de un amplasament cu un consum de energie electrica foarte mare, CEZ Vanzare pune la dispozitie 7 tipuri de tarife adaptate la nevoile si stilul de viata al clientilor casnici.

 

Alegerea corecta a tarifului poate aduce automat si o reducere a valorii facturii de energie electrica prin stabilirea zonei orare in care se consuma energie electrica mai multa sau prin adaptarea acestuia la tipul de consum aferent locuintei.

Casa de vacanta
Pentru situatia in care consumul de energie electrica este sezonier, sub 45 kWh/luna, CEZ Vanzare recomanda alegerea tipului de tarif CD – monom fara rezervare.
Acesta este format dintr-un pret unic al energiei electrice, si nu variaza in functie de ora sau sezonul in care se realizeaza consumul de energie electrica.

Casa locuita pe tot parcursul anului
Pentru situatia in care consumul este mai mare de 45 kWh/luna, cel mai utilizat este tipul de tarif CR – monom cu rezervare.
Spre deosebire de tariful mentionat anterior, acesta are in componenta pe langa un pret unic, si o rezervare zilnica, indiferent cand sau ce cantitate de energie electrica se consuma.
Prin intermediul rezervarii este asigurat in orice moment disponibilitatea serviciului de furnizare a energiei electrice, avand rolul de a acoperi cheltuielile fixe.

Imi cunosc consumul de energie electrica
Pentru situatia in care se cunoaste cu acuratete consumul, si nu se depaseste 1 kWh/zi, clientul poate beneficia de un pret mai mic al energiei optand pentru tariful CI – de tip monom cu consum inclus.
Acest tip de tarif se adreseaza celor care doresc includerea in abonament a unei cote fixe de energie electrica.
Tariful CI este format dintr-un pret pentru energie, care se aplica numai cantitatii consumate peste cea inclusa in abonament, si un abonament zilnic.
Consum de energie electrica mai mare pe timp de noapte si in weekend
Daca 60% din consumul clientului este inregistrat de luni pana vineri intre orele 22:00 – 07:00, precum si la sfarsitul saptamanii, in intervalul vineri, ora 22:00, pana luni ora 07:00, atunci este recomandat tipul de tarif CR2 – monom cu rezervare diferentiat pe doua zone orare.
Important de mentionat este faptul ca trebuie montat un contor special ce poate inregistra consumul diferentiat pe cele doua zone orare.

Consum de energie electrica mare dupa ora 00:00 si pana la ora 08:00
Tariful CR3 – monom cu rezervare diferentiat pe trei zone orare prezinta intervale favorabile in care se poate consuma energia electrica, si preturi diferite pentru cele trei categorii de zone: de gol, de varf si normala.
Pentru a fi avantajos, consumul de energie trebuie sa se realizeze in zona de gol astfel:
– In sezonul de vara, (perioada 1 aprilie – 30 septembrie), intervalul orar favorabil in care se poate consuma energie electrica, este 00:00 – 08:00, 21:00 – 00:00 si de vineri de la ora 21:00, pana luni ora 08:00.
– In sezonul de iarna, (perioada 1 octombrie – 30 martie), intervalul orar favorabil incepe de vineri de la ora 22:00, pana luni ora 08:00 sau intre orele 00:00 – 08:00, 21:00 – 00:00, in restul saptamanii.

Stiu cata energie electrica consuma electrocasnicele mele
La incheierea oricarui contract de energie electrica este necesara calcularea puterii folosite de aparatele electrocasnice. Daca un client cunoaste cu precizie puterea de care are nevoie, atunci CTP – tarif impartit pe transe de putere, este tariful potrivit.
Clientul trebuie sa fie racordat la reteaua de Joasa Tensiune si sa aiba instalat un contor echipat cu un intrerupator automat reglabil ce va deconecta alimentarea cu energie electrica atunci cand se va depasi puterea contractata.
In acest caz, pretul energiei electrice este unic, in timp ce rezervarea zilnica difera in functie de puterea de care au nevoie electrocasnicele, incadrandu-se astfel in cele 3 transe:
– 0 – 3kW inclusiv;
– 3 – 6 kW;
– Peste 6 kW – pentru aceasta putere nu este necesar sa se instaleze intrerupatorul automat reglabil.

Am venituri reduse
Clientii care au un venit net mediu lunar pe membru de familie mai mic sau egal cu salariul minim pe economie stabilit prin Hotarare a Guvernului si domiciliul este acelasi cu locul de consum, pot opta pentru tariful de tip CS social.
Tariful CS de tip social presupune facturarea consumului de energie electrica pe 3 transe:
– transa I adica un consum de maxim 60 kWh/luna;
– transa II reprezinta un consum lunar de maxim 90 kWh;
– transa III este reprezentanta de un consum mai mare de 90 kWh/luna.

Pentru un consum mai mare de 90 kWh/luna acest tarif nu mai este recomandat.

Cand si cum pot sa schimb tipul de tarif la energia electrica?
Schimbarea tipului de tarif este permisa conform prevederilor legale, in urmatoarele cazuri:
– dupa 12 luni calendaristice de la ultima schimbare, cu exceptia consumatorilor casnici care opteaza sa treaca la tarif social sau trebuie sa treaca de la tarif social la un alt tarif;
– la aparitia unor noi tipuri de tarife, chiar daca de la ultima schimbare nu au trecut 12 luni calendaristice;
– la desfiintarea tarifului aplicat consumatorului.

Cererile de schimbare de tarif depuse la Centrele de Relatii cu Clientii CEZ sunt inregistrate si operate pe loc in sistemul informatic.
In urma solicitarilor primite prin telefon, fax, email sau posta, clientul va primi un formular tipizat de cerere schimbare de tarif. Formularul completat si semnat va trebui returnat, urmand a se transmite si un act aditional spre semnare.
Dupa semnarea si transmitere actului aditional, modificarea tarifului va fi realizata in maxim 10 zile lucratoare.

Departamentul Relatii Publice, Brand si Marketing CEZ Romania

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.