Ministerul Sănătății a primit confirmarea existenței unui al treilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetățean român în afara țării.

Bărbatul are 36 de ani, locuieşte în Cluj-Napoca și a călătorit în Republica Dominicană, zonă activă de transmitere a virusului Zika, în perioada 06 iulie – 13 iulie. Apoi a fost într-un alt sejur în perioada 13 iulie – 20 iulie, sosind în România în data de 21 iulie. Pe 22 iulie, acesta s-a prezentat la Spitalul Clinic de Boli Infecțioase Cluj-Napoca cu simptome de febră și erupție tegumentară generalizată. Pe 25 iulie probele prelevate de la pacient au fost trimise spre analiză la Institutul Cantacuzino, iar pe 27 iulie rezultatele au dovedit prezența virusului Zika.

Bărbatul este în afara oricărui pericol și respectă recomandările făcute de medici și de Direcția de Sănătate Publică Cluj.

Primul caz de Zika în România s-a înregistrat pe 12 iulie, la o tânără care s-a întors din Martinica. Pe 19 iulie, Ministerul Sănătăţii a confirmat al doilea caz de infectare cu virus Zika a unui cetăţean român în afara ţării – un copil de zece ani, care locuieşte în Guyana Franceză. Acesta a venit în România în vizită la data de 12 iulie.

Ministerul Sănătății apreciază în continuare riscul de transmitere a virusului pe teritoriul României la un nivel minim. Virusul Zika nu se transmite pe calea aerului sau prin contact cu un pacient infectat. Românii care călătoresc în zone cu transmitere activă a virusului Zika trebuie să știe că acesta se poate transmite prin înțepătură de țânțar, dar și prin contact sexual.

Comments

comments