Vă aşteptăm în Magazinul Agricol cu Autoservire „AGRO – ZOO Market” din Piteşti, Strada Smârdan (parcare Piaţă) între orele: 8:00 – 18:00 (Sâmbăta: 8:00 – 14:00).

Ing. Adrian ION: 0741 226 127, 0751 198 803
Tel./Fax: 0371 – 177 911 / 0372 – 895 877
E-Mail: contact@fitofarmpitesti.ro

Vă invităm şi la noi pe site şi blog pentru vizualizarea produselor şi serviciilor pe care le oferim:
Site: http://agrozoomarket.ro/
Blog: http://fitofarmpitesti.blogspot.ro

Graficul tratamentelor fito-sanitare din livadă – Când trebuie să stropim pomii fructiferi

Tratamentele aplicate în livezi sunt obligatorii pentru menținerea dar mai ales prevenirea îmbolnăvirii pomilor. Aplicate la timp acestea ajută pomii să dea recolte productive și sănătoase.

Pomicultorii care vor să facă producție nu pot produce bio, tratamentele fito-sanitare fiind absolut necesare. […] Livada are nevoie de cel puțin 5-6 tratamente fito-sanitare pe an, diferența fiind făcută de condițiile meteorologice care pot favoriza apariția bolilor sau a dăunătorilor.

În sezonul de toamnă, livada are nevoie de îngrijire, mai ales după ce cad frunzele, când se aplică un tratament cu zeamă bordeleză (piatră vânătă).

Tratamentul cu zeamă bordeleză se face pentru dezinfecție cât încă sunt temperaturi pozitive adică undeva în timpul zilei să fie peste 10 grade. Are rol de dezinfectant în caz că sunt ceva dăunători sau boli. În acest fel pomii intră cu mai puțini dăunători în iarnă. În plus de curăță pomii de crengile uscate și se sapă pe lângă ei

Următoarea “intervenție” în livadă este de abia după 10 februarie când se face o tăiere de formare a coroanei pentru pomii tineri

Tratamentele fito-sanitare sunt reluate din luna martie […] Către începutul lunii martie se face primul tratament cu ulei horticol, Confidor oil de exemplu, sau orice altă variantă alege pomicultorul. Când deja încep să pornească pomii în vegetație acest ulei are rolul de a crea o peliculă peste pom și, având și un insecticid în el, protejează împotriva dăunătorilor pe care practic îi sufocă sub pelicula sa.

După aceea alt tratament se aplică la sfârșitul lui martie când mugurele începe să se desfacă. La sfârșitul lui martie trebuie aplicat un tratament împotriva rapănului și un insecticid. Înainte să se desfacă floarea aplicăm tot un tratament pentru rapăn și un insecticid. Putem alege de exemplu Calypso care nu deranjează albinele, știind că trebuie să luăm și astfel de măsuri.

Tratamentele se continuă și după ce se scutură florile pomilor, atunci când se intervine pentru protejarea acestora împotriva rapănului. Tot atunci se aplică și un insecticid. În cazul că este o primăvară mai ploioasă trebuie intervenit să fie evitate diverse boli cum ar fi arsurile bacteriene. Dacă condițiile sunt normale tratamentul se repetă din trei în trei săptămâni.

Se ajunge la început de iunie când începe fructificarea și se opresc tratamentele.

În general este indicat ca tratamentele să fie făcute undeva până în 20-22 de grade. Pomii trebuie să fie uscați, fără rouă. Dacă de exemplu vine o ploaie în 2-3 ore după ce ai aplicat tratamentul, dacă ploaia este până în 10 litri nu este necesar să repeți procedura dacă folosești susbstanțe sistemice. (Sursa: AgroIntel)

 

Comments

comments