SFINTELE TAINE…FINANCIARE Încurcate sunt Căile Domnului în afacerile mai-marilor Bisericii argeşene! Dar, aşa încurcate cum sunt, aceştia ştiu să facă miliarde din ele, dovadă că Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este înregistrată la Finanţe cu mai multe „Coduri fiscale”, iar în ultimii ani a închis şi deschis mai multe firme. În cel mai recent bilanţ depus la Finanţe de Arhiepiscopia Argeşului, cel pe 2011, la capitolul venituri, figurează impresionanta sumă de 4.043.424 RON – circa un milion de euro! Aşa cum este ea trecută în scriptele Fiscului, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului este persoană juridică fără scop patrimonial, având trecut la cod CAEN „activităţi ale cultelor religioase”. Deci, banii care au intrat în conturi provin, oficial, din vânzările de lumânări, obiecte religioase, veşminte bisericeşti şi alte „brizbrizuri” sfinţite. Evident, sumele declarate oficial nu cuprind banii lăsaţi de credincioşi la Mănăstirea Argeşului în acatiste sau cutia milei, care depăşesc cu mult rulajul oficial!
Dincolo de aceste sume declarate, aflate la vedere, Arhiepiscopia Argeşului derulează afaceri peste afaceri, având înfiinţate firme peste firme, deschise şi închise una după alta, şi are mai multe coduri fiscale decât marile holdinguri. Spre exemplu, la Finanţe mai apare înregistrat, pe acelaşi nume, dar sub alt cod fiscal, „CAR Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului”. Cel mai recent bilanţ, din 10 iunie 2011, relevă faptul că firma este plătitoare de impozite şi taxe pe salarii, deci are şi angajaţi.

În 2007, Arhiepiscopia înfiinţează o firmă de construcţii, o închide în 2012 şi trece obiectul de activitate pe „Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului”, sub un alt CUI

Tot Arhiepiscopia a mai înfiinţat o altă firmă în 2007 – „Filotheus SRL”, care avea ca obiect de activitate „Construcţia de clădiri rezidenţiale şi nerezidenţiale şi lucrări de geniu”. „Filotheus SRL” a funcţionat până în martie 2012, când firma a fost băgată în lichidare şi radiată de la Fisc. În cei 5 ani de activitate, firma de construcţii a Arhiepiscopiei a avut o cifră de afaceri de miliarde de lei, fără însă a avea înregistrat măcar un singur angajat. Cu atât mai ciudat cu cât obiectul de activitate se referea la construcţii!
Datele declarate la Fisc arată că, în 2007, „Filotheus SRL” a avut o cifră de afaceri de 1,5 miliarde lei vechi şi un profit de 438 de milioane de lei vechi. Surprinzător, însă, după ce în 2007 „Filotheus SRL” făcuse profit, în 2010, acumulase datorii de 6,2 miliarde. În 2011, firma înregistra datorii de 5,2 miliarde lei şi pierderi de 1,5 miliarde, motiv pentru care, un an mai târziu, mai-marii Arhiepiscopiei bagă societatea în lichidare şi o radiază de la Fisc pe data 28 martie 2012.
Deşi ar părea că lucrările din construcţii au adus mari pagube „societăţii”, nu s-a renunţat nicidecum la obiectul de activitate. Pe 28 mai, acelaşi an, 2012, după ce a fost radiată „Filotheus SRL”, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului s-a înregistrat la Finanţe cu un nou „Cod unic de identificare – 30252760”, declarând că activitatea pe care o va derula sub noul CUI va fi plătitoare de TVA.

Firma de panificaţie „Ortos AG 2008 SRL” este închisă în 2012, dar obiectul de activitate este preluat de „SC Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului”

O altă firmă cu acelaşi „patronat” a fost şi „Ortos AG 2008 SRL”, având ca obiect de activitate fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie. Pe 13 februarie 2012, şi aceasta a fost dizolvată şi radiată, după ce, potrivit celui mai recent bilanţ contabil, pe 2010 a ieşit în pierdere cu 1,17 miliarde.
Şi, evident în buna tradiţie creştină inaugurată de Iisus, cel care a înmulţit pâinile cu gândul, la firma Arhiepiscopiei pâinea se făcea de una singură, dat fiind faptul că societatea nu avea înregistrat niciun angajat! Chiar dacă a închis brutăria „Ortos AG 2008 SRL” tot în pagubă, Arhiepiscopia nu a renunţat nici la această activitate, transferând-o oficial în curtea sa „fiscală”. Astfel, încă din 11 iulie 2011, Arhiepiscopia Argeşului şi Muscelului se înregistra din nou la Finanţe sub un alt „Cod unic de identificare – 28830632”, iar în dreptul obiectului de activitate a trecut „fabricarea pâinii, a prăjiturilor şi a produselor proaspete de patiserie”, adică acelaşi gen de servicii ca al „Ortos AG 2008 SRL”, firmă pe care Arhiepiscopia a lichidat-o mai apoi.

 

Comments

comments

DISTRIBUIȚI