AEP: Partidele şi candidaţii la alegerile locale care își fac publicitate politică până începe campania nu încalcă nicio lege

Autoritatea Electorală Permanentă a anunţat public faptul că nu există nicio încălcare a legislației electorale în cazul partidelor politice și a persoanelor fizice care își fac publicitate politică stradală în perioadele dintre campaniile electorale, prin bannere și alte materiale de propagandă.

 

Autoritatea Electorală Permanentă a răspuns printr-un comunicat de presă la reclamaţiile primite pentru  încălcări ale legislației electorale de către partide politice și potențiali candidați independenți, prin afișarea, pe spațiul public, a unor materiale de propagandă.

„Nu există nicio încălcare a legislației electorale în cazul partidelor politice și a persoanelor fizice care își fac publicitate politică stradală în perioadele dintre campaniile electorale, prin bannere și alte materiale de propagandă, întrucât Legea nr. 115/2015 pentru alegerea autorităţilor administraţiei publice locale, pentru modificarea Legii administraţiei publice locale nr. 215/2001, precum şi pentru modificarea şi completarea Legii nr. 393/2004 privind Statutul aleşilor locali reglementează strict conduita candidaților în campania electorală”, arată AEP.

Campania electorală începe în data de 6 mai 2016, iar Legea nr. 334/2006 privind privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale interzice competitorilor politici să utilizeze bannere, mesh-uri, panouri publicitare, steaguri publicitare, calcane, ecrane publicitare, indicatoare publicitare direcţionale, structuri de publicitate autoportante, publicitate luminoasă, publicitate pe vehicule.

În perioadele dintre campaniile electorale, partidele politice pot să-și facă promovare politică prin orice  mijloc permis de legile care reglementează domeniul publicității.
Bogdan Naumovici pentru RomâniaTV: „Sunt bannere prin Bucureşti pentru că legea este destul de stupidă şi perversă în sensul ăsta. Spune ce ai voie să faci în campania electorală. Deocamdată nu e campanie electorală. Ceea ce este destul de absurd… tu să ai bannere sau outdoor in afara campaniei electorale, şi să le dai jos cand începe campania. Este destul de stupid”.

În ceea ce privește locurile în care sunt expuse bannere și alte materiale publicitare aparținând partidelor politice sau presupușilor candidați independenți la alegerile locale, precizăm că responsabilitatea aprobărilor pentru amplasarea acestora pe spațiul public aparține autorităților publice locale, conform Legii nr. 185/2013 privind amplasarea și autorizarea mijloacelor de publicitate.

Autoritățile administrației publice locale sunt singurele în măsură să răspundă sesizărilor privind amplasarea materialelor de publicitate politică pe spațiul public.

AEP verifică strict legalitatea surselor de finanțare pentru activitățile de publicitate politică, conform atribuțiilor prevăzute de Legea nr. 334/2006 privind finanţarea activităţii partidelor politice şi a campaniilor electorale.

„Până în prezent, personalul cu atribuții de control din cadrul AEP a soluționat  50 de sesizări formulate de persoane fizice împotriva partidelor politice, precum și un număr de 63 de autosesizări, după cum urmează:

Partide politice:

PSD – 23 sesizări și 23 autosesizări;
ALDE – 6 sesizări și 14 autosesizări;
PMP – 2 sesizări și 7 autosesizări;
PER – o sesizare;
PNL – 18 sesizări și 19 autosesizări.
   
În cazurile menționate, au fost verificate avizele de amplasare însoțite de anexe, cererile pentru emiterea avizelor de amplasare, contractele privind producția bannerelor, prismelor, flayerelor, facturile fiscale, extrasele de cont, ordinele de plată și jurnalele de bancă și s-a constatat că respectivele partide politice au repectat prevederile legale în materia finanțării.
       
Controlorii Autorității au demarat verificări și în cazul unui număr de opt sesizări la adresa unor presupuși candidați independenți, solicitând date de la Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD), de la primării, consilii locale, consilii județene și în cazuri izolate chiar de la primari.
 AEP face un apel la instituțiile publice să pună la dispoziție într-un interval de timp rezonabil documentele solicitate în vederea finalizării acestor verificări întreprinse ca urmare a sesizărilor înregistrate”, se arată în comunicatul AEP.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here