Adrian Marinescu: ”Toți pacienții din valul patru au varianta Delta! Sunt pacienți nevaccinați și pacienți care nu au trecut prin boală!”

Adrian Marinescu: ”Toți pacienții din valul patru au varianta Delta! Sunt pacienți nevaccinați și pacienți care nu au trecut prin boală!”. Creșterea numărului de infectări cu tulpina Delta pune din nou presiune pe sistemul sanitar. Autoritățile se așteaptă și la 1.600 de cazuri noi pe zi în perioada imediat următoare, așa că trebuie luate măsuri de urgență. Medicii de la Institutul Matei Balș au însă o armă secretă în lupta cu virusul. Este vorba despre un nou tratament care s-a dovedit a fi foarte eficient în cazurile de infectare cu SARS CoV-2.

”E un tratament despre care vorbim în ultimele luni, sunt anticorpi monoclonali în mai multe variante. Ceea ce știm în momentul de față este că acest tratament este eficient, cu o singură condiție: să fie administrat în momentul inițial, momentul în care pacientul se infectează și este un pacient vulnerabil, ar trebui să prevenim formele severe. Ce înseamnă asta? Când pacientul ajunge la camera de gardă și este un pacient în vârstă sau cu afecțiuni cronice, chiar dacă la început nu sunt complicații, ar trebui să folosim acest tratament tocmai pentru a preveni acele forme severe care îi pun viața în pericol. Pentru că știm că după prima săptămână există riscul de a face complicații, situație care se întâmplă foarte frecvent.

Institutul Matei Balș este printre puținele spitale care au participat la studii clinice încă de la începutul pandemiei. Noi avem experiență și înainte de pandemie, dar vorbim strict de momentele folosite acum, în pandemie. Anticorpii monoclonali au fost încă de la început folosiți, atât cât ne-a permis timpul și cât am putut să o facem cu pacienții noștri. Este evident că acest tratament este cel care va face diferența pentru pacienții vulnerabili”, a explicat Adrian Marinescu la Antena 3.

Medicul a vorbit și despre valul patru al pandemiei, care ar putea începe chiar de luna acesta.

”Valul al patrulea ar putea să fie un val mult mai echilibrat. Cei care au trecut prin boală și cei care s-au vaccinat, au imunitate. Imunitate care imprimă la nivel celular dar și la nivel de anticorpi. Și atunci ne putem aștepta la un număr mare de infecții dar, din fericire, sau așa ar trebui să se întâmple, ar trebui să avem un procent foarte mic de forme severe. Apropo de presiunea la nivelul domeniului medical, în mod sigur ar trebui să fie o presiune mai mică raportând la ce știam noi din valorile anterioare. Ce trebuie să facem în această situație? Să fim realiști și să realizăm că va fi o situație grea din punct de vedere epidemiologic, probabil din august, trebuie să prevenim și să ne vaccinăm.

Trebuie să știm că toți pacienții din valul patru au varianta Delta. Nu mai este nevoie de confirmare. Cei care sunt de acum vor fi cu varianta Delta într-un procent de probabil 90%”.

La noi ajung cazurile severe. Chiar dacă, deocamdată, presiunea nu este crescută, sunt cazuri severe pentru că se selectează de peste tot din țară. Ce este foarte important, sunt pacienți nevaccinați și pacienți care nu au trecut prin boală, a mai spus Adrian Marinescu.

Medicul susține că ”foarte rar se întâmplă care cineva să se reinfecteze după ce a fost vaccinat și să facă formă severă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here