„€Când povestesc cunoscuţilor mei cum este la mine la serviciu, nu le vine să creadă că se poate, că există aşa ceva şi în România”

Vineri, ora 6 dimineaţa. Pe străzile Piteştiului e încă linişte, oraşul se trezeşte odată cu primele raze de soare. La ADIENT TRIM, însă, câteva sute de oameni urmează să iasă din tura de noapte. La 7 se va face schimbul. Aşa am trecut pragul fabricii, într-o dimineaţă însorită de primăvară.

Nu e uşor să lucrezi noaptea şi totuşi în schimbul 3 sunt cele mai puţine greşeli. Pentru că echipele sunt mai mici şi e mai linişte, toţi au şi mai mult spor. Recent s-a mai făcut o schimbare în bine: turele se rotesc în ordinea 3 –2 –1, în loc de 1 –2 –3. “Noi, angajaţii, am propus asta şi conducerea ne-a ascultat: de la schimbul 3 te obişnuieşti mai uşor la schimbul 2 şi apoi la schimbul 1. La noi eşti luat în seamă, eşti încurajat să vii cu idei”, povesteşte doamna Steluţa, care lucrează de 11 ani în fabrică. Pentru că aici, la ADIENT TRIM Piteşti, oamenii contează cu adevărat.

Programul începe cu o şedinţă de 5 –10 minute, în care se transmit mesajele venite de la administraţie şi se planifică activitatea pentru ziua respectivă. În plus, există şi un subiect al săptămânii, cu informaţii tehnice pe care se insistă, pentru ca oamenii să înţeleagă mai bine domeniul. De toate acestea se ocupa Team Leader-ului, sau cum îi spunem noi Şeful de Echipă, cel care este elementul de legătură dintre toate departamentele.

Îţi trebuie aproape un an până când poţi spune că ai învăţat meseria asta. Perioada de formare durează o lună de zile − 2 săptămâni în zona de training şi 2 săptămâni în fabrică, însă fără normă. E mai greu decât pare, pentru că cerinţele sunt mari. Dar la ADIENT nimeni nu se simte singur, fiecare ştie că se poate baza pe ceilalţi membri ai echipei. “Cei vechi îi susţin întotdeauna pe cei noi. Când vine un coleg nou în echipă, încercăm să îl ajutăm cât putem, să îi fie mai uşor cât e la început” ne-a mai spus doamna Steluţa. Cu toţii au acelaşi obiectiv: să asigure performanţa.

Oamenii vin la ADIENT să îşi construiască un viitor. Le place ceea ce fac şi muncesc pentru ca ai lor, cei de acasă, să aibă o viaţă mai bună. Pentru ca tuturor să le fie mai bine. Au găsit aici o echipă de oameni harnici, mare şi unită, dornică să realizeze tot mai mult. Iar compania le oferă seriozitatea şi stabilitatea de care au nevoie pentru a reuşi.

“Aici TU eşti important. Poate nu întotdeauna îţi dai seama ce poţi, dar cineva de lângă tine observă şi vrea să îţi dea o şansă. Trebuie doar să vadă că îţi pasă, că îţi doreşti cu adevărat” spune şi doamna Iulia, care s-a angajat la ADIENT în 2011 ca Asistent de Producţie, iar acum are peste 500 de oameni în subordine. A realizat aici mai mult decât şi-ar fi imaginat vreodată. “Când povestesc cunoscuţilor mei cum este la mine la serviciu, nu le vine să creadă că se poate, că există aşa ceva şi în România” adaugă ea.

De exemplu, în fabrică există un loc special amenajat, unde cineva de la departamentul de Resurse Umane stă zilnic, începând cu ora 14:30, la dispoziţia angajaţilor. Discuţiile se poartă în jurul unei mese înalte, în picioare, la fel cum se stă şi la maşinile de cusut. “Oamenii noştri stau mult în picioare, aceasta e poziţia de lucru la maşinile de cusut. Şi în aceste discuţii facem la fel, în semn de respect pentru ei. E cel mai bun liant, de la care pornim dialogul, care curge firesc, aşa cum se întâmplă totul la ADIENT” ne spune Liliana Bica, şefa departamentului de Resurse Umane. Propunerile venite din partea angajaţilor sunt centralizate, iar pentru cele puse în aplicare oamenii primesc ca premiu jetoane, cu care pot cumpăra diferite obiecte din vitrina aflată la intrarea în fabrică. E o recunoaştere a contribuţiei lor. Iar lista motivelor pentru care la ADIENT e altfel poate continua…

La ora 15:00 se schimbă tura, dar e greu să îţi dai seama de asta dacă nu ai un ochi format. Cei care ies din schimb se grăbesc spre casă. Merg cu paşi sprinteni şi au zâmbetul pe buze, ceea ce întâlneşti mai rar. Doar microbuzele ce pleacă din faţa fabricii anunţă că pentru unii ziua de lucru s-a încheiat. Iar schimbul 2 se pregăteşte deja de treabă, dar despre asta veţi afla într-o altă poveste.

Comments

comments